Fredensgade 38

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Fredensgade 38 / Sønder Allé 56.
Foto: Kio Jørgensen. 8. februar 2019.

Fredensgade 38 blev opført som hjørneejendom til Sønder Allé i 1880 af købmand og tømmerhandler J. M. Stilling. Bygningen blev tegnet af arkitekt og murermester Carl Lange. Bygningens facade har i dag front mod Aarhus RutebilstationFredensgade og Sønder Allé.

Aarhus Stiftstidende publicerede den 28. oktober 1880 en indberetning fra landinspektør Honum om nytilkomne gadenumre. Fredensgade 38 (såvel som Sønder Allé 56-delen) var iblandt disse med matr. nr. 1366. Var der ikke allerede malet husnumre på murene blev ejerne tilrådt at gøre snarest muligt.

Familien Stilling benyttede både 1. og 2. sal i ejendommen. Tilsammen rådede de over 12 værelser, indtil familien flyttede fra ejendommen. 1922 var sidste år Stilling var anført som boende i ejendommen.

I foråret 1920 solgte J. M Stilling ejendommen til aktieselskabet Nordiske Kabel- og Traadfabrikker for 95.000kr. Den 12. oktober samme år flyttede 4. udskrivningskreds og mønstringskontoret for søfarende ind i bygningens stueetage. Her blev de store og lyse kontorlokaler taget i brug for besøgende i tidsrummet 09:00 - 16:00.

Arkitekttegning fra 1880 af Fredensgade 38.
Foto: Den Gamle By

Bygningen i detaljer

Det grundmurede hus er tre etager højt og opført i røde mursten med pudsede enkeltheder som flere sålbænksbånd under vinduerne og fordakninger over de pudsede indramninger. Ligeledes er husets hjørner markeret ved pudsede hjørnekvadre og en rigt udformet konsolbåren hovedgesims. Husets lave vinkeltag er tækket med skifer og tagpap. I facaden er indsat nyere vippevinduer med overrammer samt en moderne teaktræs hoveddør, ligesom det ældre bueslag er dækket med brædder. Huset blev i 1976 brandsikret ved arkitekt Svend Dombernowsky, ved hvilken lejlighed nyere vinduer blev indsat.

Totalrenovering i 2010'erne

I midten af 2010'erne foretoges endnu en renovering af ejendommen. Ejendommens ejer hyrede Høgh & Sønberg som hovedentreprenør til udførelse af den gennemgribende totalrenovering af ejendommen, der betød at de tre tidligere herskabslejligheder og det uudnyttede tørreloft blev omdannet til 11 udlejningsvenlige lejligheder samt et erhvervslejemål i kælderetagen. Det tog 6,5 måned at gennemføre renoveringen, og den samlede projektsum løb op i 6,5 mio. kr.

Den 9. februar 2018 åbnede Aarhus Brætspilscafé sin anden afdeling i de nyrenoverede kælderlokaler i Fredensgade 38.

Fredensgade 38 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Fredensgade 38

Litteratur og kilder