Flora Maria Wictoria Yhr (1861-1929)

Fra AarhusWiki
Forretningsfacader for F.W. Yhrs Modemagasin i "Marmorhuset" (tv.) og Sct. Clemens Materialhandel (th.) ved Skt. Clemens Torv. Ukendt fotograf, ca. 1902, Aarhus Stadsarkiv.

Flora Maria Wictoria Yhr - oftest blot kaldt Flora Yhr - (født 27. december 1861 i Aarhus, død i 1929 i København) var en aarhusiansk modehandlerinde, der i 1880 startede det succesfulde F.W. Yhr Modemagasin.

Barndom i et sømsmederi

Flora Yhr voksede op i Aarhus som den ældste datter af nagelsmed Friederich Henrich Andreas Yhr (ca. 1829-1873) og hustru Anna Yhr f. Johansen (1839-1911). Faderen forsørgede familien ved at drive et sømsmederi først i Mejlgade 51 og senere i Frederiksgade 27, men da han døde i 1873, overgik virksomheden til moderen, som overlod driften til sin bror, Hans Johansen. I 1875 flyttede han til Randers, hvorefter sømsmederiet blev drevet videre af en "dygtig svend" ved navn L.C.F. Denecke. Han forlod virksomheden to år senere, og driften gik igen videre til en ny person. I den forbindelse indrykkede Yhrs enke i november 1877 en annonce i Aarhus Stiftstidende, der fastslog, at sømsmederiet ikke forsvandt nogen vegne på trods af de skiftende driftsansvarlige:

"At det af Sømsmed F. Yhr flere Aar drevne Sømsmederi i Frederiksgade 27 efter hans Død uafbrudt fortsættes sammesteds af hans Enke ved hjælp af en dygtig Bestyrer og at Alt til Faget hørende paa Bestilling leveres hurtigt og solidt, bringes herved i velvilligst Erindring.
F. Yhrs Enke."

Omkring dette tidspunkt må Anna Yhrs bror, Hans Johansen, være flyttet tilbage til Aarhus, da både hans familie og Anna Yhrs familie ses boende sammen i Frederiksgade 27 i folketællingen fra 1880. Desuden boede de side om side med en guldsmed og hans husstand. Flora Yhr var på dette tidspunkt 18 år og arbejdede som syjomfru, men startede dette år sin egen forretning.

Flora Yhrs Modehandel

Det var en beskeden opstart, som Flora Yhrs første forretning fik, da hun blot lejede en lille lejlighed på hjørnet af Rosenkrantzgade og Ryesgade, hvor hun både boede privat og syede modeartikler i sin dagligstue. Det gik dog så godt, at hun måtte udvide sin forretning, og i 1882 kunne hun flytte "Flora Yhrs Modehandel" til nogle lejede butikslokaler i Søndergade 39. I 1890 var lokalerne blevet for små til den voksende forretning, så Yhr flyttede den igen, denne gang til en rummelig butik på Skt. Clemens Torv.

I 1890 indgik Flora Yhr og hendes bror, Christian Ludvig Andreas Yhr (1865-1922), i et forretningsmæssigt partnerskab og begyndte at drive virksomheden sammen under navnet "F.W. Yhr". I 1897 købte F.W. Yhr ejendommen på Skt. Clemens Torv, som de havde forretningslokaler i, rev den ned og byggede en ny pragtbygning med marmorfacade. Det var Aarhus' første bygning med marmorfacade og skulle have været byen mest elegante forretningsejendom. Den bemærkelsesværdige bygning, der i folkemunde blev kaldt "Det Yhrske marmorhus" eller bare "Marmorhuset", fik dog en kort levetid, da den i 1918 blev købt af Aarhus Kommune og revet ned for at fritlægge domkirken for bebyggelserne omkring den.

På dette tidspunkt var Flora Yhr dog ikke længere en del af virksomheden, hun ellers selv havde startet op. I 1906 ses hun stadig som 'direktrice' for virksomheden, men i 1907 blev hun gift med grosserer Carl Frederik Vilhelm Petersen og flyttede til København. Herpå overtog broderen forretningen helt, men lod den fortsat bære sit oprindelige navn, der var baseret på Flora Yhrs initialer.

Da kommunen købte Marmorhuset og rev det ned, købte Christian Yhr ejendommen på Store Torv 15 og flyttede forretningen dertil. Den rådede over både stuen og første sal med butik og systuer på begge etager. Efter Christian Yhrs død i 1922 overtog hans enke, Dagmar Yhr f. Petersen, forretningen og drev den videre. Fra 1924 fik forretningen prædikat som "Hds. Maj. Dronningens Hofleverandør", og fra 1927 begyndte Christian og Dagmar Yhrs datter, Ellen Gudrun Yhr (1901-), at deltage i familieforetagendet ved både at indgå i forretningens ledelse og ved at tage på udlandsrejser for at kunne holde den ajour med de nyeste moder.

Litteratur og kilder