Borgmestergården (Den Gamle By)

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Borgmestergården)
Borgmestergården i Den Gamle By

Gården er bygget i 1597 af rådmand Niels Christensen Skriver og hans hustru Citzel Persdotter. Bygningen lå på Lille Torv på hjørnet af Vestergade, hvor Magasins stormagasin ligger i dag. Adressen var Lille Torv 1-3.

Det er en trefløjet bindingsværksgård i oprindelig tre (nu to) stokværk med udkragende stokværk båret af konsolknægte. Tavlene er udmurede med mønstermurværk. Til gården svalegang langs alle tre fløje.

Huset var i brug som købmandsgård frem til 1872. Derefter var den opdelt i flere lejligheder og mindre butikker, indtil den blev revet ned i 1908.

Navnet relaterer til, at gården omkring 1700 var ejet af tre af byens borgmestre: Jacob Michelsen (død 1678), Jens Rasmussen Laasbye (død 1695) og Peder Laasbye (solgte 1736).

Navnet ”Den Gamle Borgmestergaard” er første gang blevet brugt på Landsudstillingen i 1909, da gården efter nedrivningen blev genopført her som ramme om den historiske udstilling af gamle håndværk og historiske interiører. Gården var kendt som den Secherske Gård da den stod på Lille Torv i slutningen af 1800-tallet. Boghandler Jacob Zeuner (1840-1911) etablerede sin boghandel i gården i 1871.

I 1913 (indviet 1914) blev den flyttet til sin nuværende placering i det daværende Det Jydske Haveselskabs, hvor den blev udgangspunktet for det, der siden udviklede sig til Den Gamle By. Borgmestergaarden er stadig centralt placeret i museumsområdet på hjørnet af Torvet og Algade.

Brugen af gården er – over visse ændringer – nået frem til den indretning, vi kender i dag. 1914-22 var stueetagen således ramme om lokalhistoriske billeder, tekstiler samt personlige småting, men kun første etage var interiører. I dag rummer huset en kavalkade over boligkunstens udvikling fra ca. 1600 til 1850 samt en 1700-tals krambod med bønderstue og kontor.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Birgitte Kjær og Bue Beck
  • Peter Holm: ”Den gamle By” i Aarhus. Aarhus 1951