Aldersrovej 21

Fra AarhusWiki
Villa Granly (1896), Aldersrovej 21. Foto: Poul Pedersen, august 1982. Den Gamle By.
Indlæser kort...

Villaejendom på Aldersrovej.

Villa Granly

Ejendommen villa Granly blev opført i den nordlige del af Trøjborg på adressen Aldersrovej 21 i 1896 for bankkasserer Eriksen. Det er en 1 1/2-plans gulstensvilla med to tilbygninger mod hhv. øst og vest. Den vestvendte tilbygning blev opført i 1943 og er tegnet af Walther Møller, og den østvendte tilbygning blev opført i 1946, og den er tegnet af murermester Hilmer B. Kræmer.

Villa Granly ligger opført i den nordlige ende af Aldersrovej, der sammen med Nordre Ringgade og Barthsgade udgør et af de små villakvarterer, som voksede frem i slutningen af 1800-tallet, dengang borgerskabets drømme om et bedre liv i grønnere omgivelser fik dem til at søge udenfor den daværende bygrænse i en ny og foretrukken boligtype: villaen.

Trøjborg Børnehus

I 1938 blev den gamle villa solgt til den nyuddannede børnehavelærerinde Alvilda (Ville) Andersen og omdannet til en privat folkebørnehave, der åbnede i august 1939. Villaen har fungeret som børnehaveinstitution fra 1939 til 1994. Herefter er børnehaven blevet omstruktureret til en integreret institution, som i dag hedder Trøjborg Børnehus.

SAVE-registrering

Tidligere (ukendt årstal) er villa Granly blevet SAVE-registreret af Aarhus Kommune, som vurderede bygningen til at have en lav bevaringsmæssig værdi på 7.

Aldersrovej 21 på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Aldersrovej 21

Se også

Aldersrovej 21 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Aldersrovej 21

Kilder

  • Trøjborg Kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1984.
  • Preben Rasmussens Udklipssamling (1800-1990), Aarhus Stadsarkiv.
  • Kulturarvstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB): https://www.kulturarv.dk/fbb/index.htm.