Aarhus Statsgymnasium

Fra AarhusWiki
Hovedindgangen, set fra Fenrisvej.

Aarhus Statsgymnasium ligger på Fenrisvej 33 i 8230 Åbyhøj.

Beslutningen om oprettelsen af et tredje gymnasium i Aarhus blev taget i 1953, og det nye statsgymnasium i Aarhus blev som nr. 38 i rækken af statsgymnasier det første, der rejstes som resultat af en arkitektkonkurrence. Kun arkitekter bosat i Aarhus Amt kunne deltage, og blandt 35 indgivne forslag vandt A. Gravers Nielsen og Johan Richter førsteprisen og dermed retten til at projektere og opføre den nye skole på Fenrisvej i Hasle. Staten deltog i projektet med en part på 25 procent, Aarhus og forstadskommunerne skulle klare resten.

Med et tilskud af elever fra Marselisborg Gymnasium begyndte Statsgymnasiet undervisningen i de nye bygninger i august 1958, hvorefter den officielle indvielse kunne finde sted i juni 1959. Om arkitekturen er det blevet sagt, at Gravers og Richter med det markante bygningskompleks udtrykker "dansk 50'er-modernisme med tråde tilbage til 20'ernes klassicisme, hen over 30'er-40'ernes funktionelle tradition".

Statens Kunstfond stod sammen med de medfinansierende kommuner bag et udsmykningsinitiativ, som betød, at skolen og dermed byen kom på kunstens verdenskort. I november 1959 afsløredes Asger Jorns store keramikrelief i forhallen, og et par år senere var Jorn og Pierre Wemaëres gobelin, "Den lange Rejse", på plads i festsalen. Relieffet var udført i keramikfabrikken "San Giorgio" i Albisola Mare, og vævningen af gobelinen skete i "Atelier de tapisserie" i Paris.

Aarhus Statsgymnasium kunne i perioden 1971-1992 føje "og HF-kursus" til sit navn. Ved årsskiftet 1985/86 overgik skolen fra stat til amt, men "Amtsgymnasiet i Hasle" så aldrig dagens lys. "Statsgymnasiet" var på linje med Katedralen og Marselisborg Gymnasium blevet en fast bestanddel af af aarhusianernes bybillede.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Henning Spure Nielsen og overført fra Århus Leksikon
  • Jørgen Sørensen og Janne Yde: Det store Relief og Den lange Rejse, 1996, ISBN 87-87932-598. Bestil materiale