Aarhus Statsgymnasium

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Hovedindgangen, set fra Fenrisvej.

Aarhus Statsgymnasium ligger på Fenrisvej 33 i 8230 Åbyhøj. Bygningen blev opført i 1958 efter et konkurrenceprojekt fra 1953. Det er opbygget som et firfløjet, rektangulært anlæg omkring en grønnegård, der var et nyt element i tidens gymnasiearkitektur. Bygningen er tilbygget i 1971 af Kjær og Richter i samme formsprog og med samme materialer som den oprindelige bygning.

Bygningen blev fredet den 12. juli 2005.

Opførelsen af gymnasiet

Beslutningen om oprettelsen af et tredje gymnasium i Aarhus blev taget i 1953, og det nye statsgymnasium i Aarhus blev som nr. 38 i rækken af statsgymnasier det første, der rejstes som resultat af en arkitektkonkurrence. Kun arkitekter bosat i Aarhus Amt kunne deltage, og blandt 35 indgivne forslag vandt A. Gravers Nielsen og Johan Richter førsteprisen og dermed retten til at projektere og opføre den nye skole på Fenrisvej i Hasle. Staten deltog i projektet med en part på 25 procent, Aarhus og forstadskommunerne skulle klare resten.

Med et tilskud af elever fra Marselisborg Gymnasium begyndte Statsgymnasiet undervisningen i de nye bygninger i august 1958, hvorefter den officielle indvielse kunne finde sted i juni 1959. Om arkitekturen er det blevet sagt, at Gravers og Richter med det markante bygningskompleks udtrykker "dansk 50'er-modernisme med tråde tilbage til 20'ernes klassicisme, hen over 30'er-40'ernes funktionelle tradition".

Statens Kunstfond stod sammen med de medfinansierende kommuner bag et udsmykningsinitiativ, som betød, at skolen og dermed byen kom på kunstens verdenskort. I november 1959 afsløredes Asger Jorns store keramikrelief i forhallen, og et par år senere var Jorn og Pierre Wemaëres gobelin, "Den lange Rejse", på plads i festsalen. Relieffet var udført i keramikfabrikken "San Giorgio" i Albisola Mare, og vævningen af gobelinen skete i "Atelier de tapisserie" i Paris.

Aarhus Statsgymnasium kunne i perioden 1971-1992 føje "og HF-kursus" til sit navn. Ved årsskiftet 1985/86 overgik skolen fra stat til amt, men "Amtsgymnasiet i Hasle" så aldrig dagens lys. "Statsgymnasiet" var på linje med Katedralen og Marselisborg Gymnasium blevet en fast bestanddel af af aarhusianernes bybillede.

Se også

Aarhus Statsgymnasium på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Aarhus Statsgymnasium

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Henning Spure Nielsen og overført fra Århus Leksikon
  • Jørgen Sørensen og Janne Yde: Det store Relief og Den lange Rejse, 1996, ISBN 87-87932-598. Bestil materiale
  • Slots- og kulturstyrelsen, Fredede og bevaringsværdige bygninger, https://www.kulturarv.dk/fbb/