Over Fløjstrup

Fra AarhusWiki

Landsby i Aarhus Kommune, hører under Beder Sogn. Fløjstrup består af Over Fløjstrup og Neder Fløjstrup, som hører under Malling Sogn.

Historie

Landsbyens gadenet ligner sig selv fra 1800-tallet, kun gården Anelyst, og måske et husmandssted, er udflyttet. Dog har gårdrækken været mere retlinet, idet Fløjstrupgård lå, indtil den blev ombygget i 1885-86, helt ud til Kirkebakken, og Enggård dannede tvillingkompleks med den udflyttede gård Anelyst.

Udstykning med oprettelse af landbrug for øje var praktisk taget begrænset til perioden 1840-75 og fandt som sted i de fjernereliggende dele af bymarken. Længst borte i denne etableredes tidligt - måske allerede ved udskiftningen i slutningen af 1700-tallet - en husmandskoloni, hvor i også nogle af byhusene fik jord, men disse lodder er siden fraskilt.


Beskrivelse i landsbymiljørapporten 1974

Følgende beskrivelse er citeret fra rapporten Landsbymiljø i Århus Kommune 1974.

Klassificering: Kernelandsby i klasse 2.

Geografi og bevoksning:

Over Fløjstrup ligger umiddelbart ved israndslinien Horsens-Malling-Moesgård på grænsen mellem et lettere kuperet moræneland mod vest og et reliefstærkt i nord-sydlig retning orienteret randmorænestrøg mod øst. Mod vest er der vid udsigt, i modsat retning danner morænebakkerne en barriere, således at man ikke fra byen ser havet, skønt afstanden dertil kun er 1 km.

Bygninger og erhverv:

6 gårde, resten er beboelse. En bygning er en nedlagt smedje og ét af de gamle huse har tidligere rummet en kolonialhandel.

Gårdene er gennemgående i større eller mindre grad moderniseret og hovedparten er aldersmæssigt heterogen. En undtagelse danner Fløjstrupgård, Kirkebakken 130, hvis oprindelige firlængede anlæg stort set står, som da det opførtes 1885-86.

Byens form og orientering er bestemt af terrænet. Bebyggelsen ligger langs den nord-sydgående Elmosevej og fortsættelsen Kirkebakken/Bispelundvej mod nord. Den er i det store og hele sammenhængende, men danner i overvejende grad kun en enkelt række og således, at praktisk taget alle gårdene ligger ved vestsi­den af vejen, mens husene fortrinsvis er placeret ved østsiden. Åbent land når derfor næsten overalt frem til bygaden.


Vejnet:

År 1974
Indbyggertal 40
Antal bygninger 45 bygninger fordelt på 15 ejendomme
Antal bygninger klassificeret som bevaringsværdige 5
Særkende for landsbyen

Kilder: Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.

Mappe i materialesamlingen Landsbymiljø i Århus Kommune 1974, Aarhus Stadsarkiv.

Kilder og litteratur:

Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.

Mappe i materialesamlingen Landsbymiljø i Århus Kommune 1974, Aarhus Stadsarkiv.

Historisk Samfund for Århus Stift: http://www.historisk-samfund-aarhus.dk/artikler/