Sven Valdemar Pedersen (1914-2002): Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
m (Phillip Stadsarkivet flyttede siden Sven Valdemar Pedersen til Sven Valdemar Pedersen (1914-2002))
No edit summary
 
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Sp2.jpg|350px|thumb|right|Foto: Hammerschmidt, Thomas Pedersen og Poul Pedersen.<br> Stadsarkitektens kontor.]]
[[Fil:Sp2.jpg|350px|thumb|right|Foto: Hammerschmidt Foto, Thomas Pedersen og Poul Pedersen.<br> Stadsarkitektens Kontor.]]
'''Sven Valdemar Pedersen''' var stadsarkitekt i Aarhus kommune i perioden 1968-1985 og blev Ridder af Dannebrog.
'''Sven Valdemar Pedersen''' (født den 5. december 1914 i Aarhus, død den 9. december 2002 i Aarhus) var stadsarkitekt i Aarhus Kommune i perioden 1968-1985. Han var ridder af Dannebrog.


Født 5. december 1914 i Aarhus, død 9. december 2002 i Aarhus.
Han var søn af murermester [[Jacob Peter Pedersen (1873-1951)|Jacob Peter Pedersen]].
 
Søn af murermester [[Jacob Peter Pedersen (1873-1951)|Jacob Peter Pedersen]].


===Uddannelse og karriere===
===Uddannelse og karriere===
Efter skoletiden på [[N. J. Fjordsgades Skole]] aflagde han svendeprøve inden for murerfaget og tog i 1934 en uddannelse som bygningskonstruktør. Han uddannede sig senere på Kunstakademiet i København hvorfra han tog sin afgangseksamen i 1938.  
Efter skoletiden på [[N. J. Fjordsgades Skole]] aflagde Sven Pedersen svendeprøve inden for murerfaget og tog herefter - i 1934 - en uddannelse som bygningskonstruktør. Han uddannede sig senere på Kunstakademiet i København, hvorfra han tog sin afgangseksamen i 1938.  


Sven Valdemar Pedersen arbejdede på en række private tegnestuer i København i perioden 1934-1940 og i Silkeborg fra 1940 til 1948. Han vendte først i 1948 tilbage til Aarhus som arkitekt ved [[Aarhus Kommune|Aarhus Kommunes]] byplankontor, og blev i 1963 afdelingsarkitekt for byplanafdelingen. I 1968 overtog han posten som stadsarkitekt efter [[Alfred Mogensen (1900-1986)]].  
Sven Pedersen arbejdede på en række private tegnestuer i København i perioden 1934-1940 og i Silkeborg fra 1940 til 1948. Han vendte først i 1948 tilbage til Aarhus som arkitekt ved [[Aarhus Kommune|Aarhus Kommunes]] byplankontor, hvor han i 1963 blev afdelingsarkitekt for byplanafdelingen. I 1968 overtog han posten som stadsarkitekt efter [[Alfred Mogensen (1900-1986)]].  


=== Interesseområder ===
=== Interesseområder ===
Sven Valdemar Pedersens interesseområder lå inden for byudvikling og byplanlægning, og han blev en central aktør i mange af de store projekter, der i efterkrigstiden betød, at [[City|den gamle bykerne]] i Aarhus forandredes permanent. I 1950'erne og i 1960'erne måtte en del gamle ejendomme lade sig rive ned som følge af tidens trang til at skabe ny, strømlinet arkitektur. Der skulle i disse årtier især gives plads til biltrafik og kontordomiciler.  
Sven Pedersens interesseområder lå primært inden for byudvikling og byplanlægning, og han blev en central aktør i mange af de store projekter, der i efterkrigstiden betød, at [[City|den gamle bykerne]] i Aarhus forandredes permanent. I 1950'erne og i 1960'erne måtte en del gamle ejendomme lade sig rive ned som følge af tidens trang til at skabe ny, strømlinet arkitektur. Der skulle i disse årtier især gives plads til biltrafik og kontordomiciler.  


Sven Valdemar Pedersen var stor fortaler for byfornyelse og nedrivning af gamle bygninger. Han mente, at det i mange tilfælde bedre kunne svare sig at bygge nyt fremfor at restaurere noget gammelt. Det gjaldt eksempelvis [[Nygade]]-projektet, hvor hele Nygade blev saneret for at give plads til nyere bebyggelse. Det faldt derfor ikke i god jord hos Sven Valdemar Pedersen, da der blev afsat flere millioner til at renovere de gamle gårde i [[Studsgade]], men loyal over for bystyret var han - trods sin manglende anbefaling - med til arbejdet. Af øvrige projekter, som Sven Valdemar Pedersen tog del i, kan nævnes opførelsen af [[Busgaden]] og [[Musikhuset|Musikhusets]].  
Sven Pedersen var stor fortaler for byfornyelse og nedrivning af gamle bygninger. Han mente, at det i mange tilfælde bedre kunne svare sig at bygge nyt fremfor at restaurere noget gammelt. Det gjaldt eksempelvis [[Nygade]]-projektet, hvor hele Nygade blev saneret for at give plads til nyere bebyggelse. Det faldt derfor ikke i god jord hos Sven Pedersen, da der blev afsat flere millioner til at renovere de gamle gårde i [[Studsgade]], men loyal over for bystyret var han - trods sin manglende anbefaling - med til arbejdet. Af øvrige projekter, som Sven Pedersen tog del i, kan nævnes opførelsen af [[Busgaden]] og [[Musikhuset|Musikhuset]].  


Sven Valdemar Pedersen bakkede også op omkring opførelsen af de store boligblokke i [[Gellerup]], selvom han ikke fra starten var med til at fastlægge disse. De store, rekreative friarealer tiltalte ham, og han udtalte til [[Aarhus Stiftstidende]] i anledning af sin 60-års fødselsdag, at han sagtens kunne have set sig selv bo i disse.
Sven Pedersen bakkede også op omkring opførelsen af de store boligblokke i [[Gellerup]], selvom han ikke fra starten var med til at fastlægge disse. De store, rekreative friarealer tiltalte ham, og han udtalte til [[Aarhus Stiftstidende]] i anledning af sin 60-års fødselsdag, at han sagtens kunne have set sig selv bo i disse.


== Litteratur og kilder ==
== Litteratur og kilder ==

Nuværende version fra 27. feb. 2025, 10:24

Foto: Hammerschmidt Foto, Thomas Pedersen og Poul Pedersen.
Stadsarkitektens Kontor.

Sven Valdemar Pedersen (født den 5. december 1914 i Aarhus, død den 9. december 2002 i Aarhus) var stadsarkitekt i Aarhus Kommune i perioden 1968-1985. Han var ridder af Dannebrog.

Han var søn af murermester Jacob Peter Pedersen.

Uddannelse og karriere

Efter skoletiden på N. J. Fjordsgades Skole aflagde Sven Pedersen svendeprøve inden for murerfaget og tog herefter - i 1934 - en uddannelse som bygningskonstruktør. Han uddannede sig senere på Kunstakademiet i København, hvorfra han tog sin afgangseksamen i 1938.

Sven Pedersen arbejdede på en række private tegnestuer i København i perioden 1934-1940 og i Silkeborg fra 1940 til 1948. Han vendte først i 1948 tilbage til Aarhus som arkitekt ved Aarhus Kommunes byplankontor, hvor han i 1963 blev afdelingsarkitekt for byplanafdelingen. I 1968 overtog han posten som stadsarkitekt efter Alfred Mogensen (1900-1986).

Interesseområder

Sven Pedersens interesseområder lå primært inden for byudvikling og byplanlægning, og han blev en central aktør i mange af de store projekter, der i efterkrigstiden betød, at den gamle bykerne i Aarhus forandredes permanent. I 1950'erne og i 1960'erne måtte en del gamle ejendomme lade sig rive ned som følge af tidens trang til at skabe ny, strømlinet arkitektur. Der skulle i disse årtier især gives plads til biltrafik og kontordomiciler.

Sven Pedersen var stor fortaler for byfornyelse og nedrivning af gamle bygninger. Han mente, at det i mange tilfælde bedre kunne svare sig at bygge nyt fremfor at restaurere noget gammelt. Det gjaldt eksempelvis Nygade-projektet, hvor hele Nygade blev saneret for at give plads til nyere bebyggelse. Det faldt derfor ikke i god jord hos Sven Pedersen, da der blev afsat flere millioner til at renovere de gamle gårde i Studsgade, men loyal over for bystyret var han - trods sin manglende anbefaling - med til arbejdet. Af øvrige projekter, som Sven Pedersen tog del i, kan nævnes opførelsen af Busgaden og Musikhuset.

Sven Pedersen bakkede også op omkring opførelsen af de store boligblokke i Gellerup, selvom han ikke fra starten var med til at fastlægge disse. De store, rekreative friarealer tiltalte ham, og han udtalte til Aarhus Stiftstidende i anledning af sin 60-års fødselsdag, at han sagtens kunne have set sig selv bo i disse.

Litteratur og kilder

  • Jacob Peter Pedersens samling. Aarhus Stadsarkiv.