Vejlby-Risskov Hallen

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Vejlby-Risskov Hallen er en sportshal med adressen Vejlby Centervej 51 i Risskov, Aarhus.

Hallen er en del af bygningskomplekset Vejlby-Risskov Idrætscenter, der er Østjyllands største idrætscenter. Centret opstod i virkeligheden først efter, at Vejlby-Risskov Hallen blev bygget. Idéen til hallen blev udformet i sammenspil mellem det daværende Vejlby-Risskov Sogneråd og idrætsforeningerne VIK og IK Skovbakken, som formåede at skaffe kapital til byggeriet. Den første opvisningshal, Vejlby-Risskov Hallen, blev indviet 13. september 1969, og flere bygninger kom efterhånden til. I dag er centeret et moderne idrætscenter med en lang række tilhørende faciliteter.

Vejlby-Risskov Hallen blev derudover også bygget sammen med Idrætshøjskolen Århus, der er en af Danmarks mest søgte idrætshøjskoler med flere forskellige linjer. Der kan ca. være 2.000 tilskuere til sportsbegivenheder i hallen, hvor blandt andet håndboldholdet SK Aarhus og basketballholdet Bakken Bears har hjemmebane.

Koncerter og musikalske arrangementer

The Who giver koncert i Vejlby-Risskov Hallen. Vagter stående med ryggen til bandet og holder øje med tilskuerne. Fotograf Børge Andre Venge, 1970, Aarhus Stadsarkiv.

Vejlby-Risskov Hallen har med sin rummelighed og mange publikumspladser også været brugt til at afholde mange andre typer arrangementer end blot sportsbegivenheder. Især har koncerter fyldt godt i Vejlby-Risskov Hallens ikke-sportslige kalender. Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Lou Reed, Pink Floyd, The Who og Black Sabbath er blot nogle af de helt store navne, som har givet koncert i den gamle hal. Især Jimi Hendrix’ optræden er siden ofte blevet omtalt, da han kun spillede tre numre, inden han måtte forlade scenen på grund af sygdom. 16 dage efter koncerten døde han i en alder af kun 27 år, og Vejlby-Risskov Hallen havde dermed båret rammerne om et af hans livs sidste optrædener.

Jimi Hendrix' koncert omtalt ovenfor fandt sted 2. september 1970 og var den første koncert, der nogensinde blev spillet i Vejlby-Risskov Hallen. Her havde man siden indvielsen et år før eksperimenteret med, hvilken type arrangementer hallen kunne lægge lokale til. Selvom Hendrix-koncerten blev skuffende på grund af sangerens dårlige helbred og den korte spilletid, kunne man i Aarhus Stiftstidende alligevel læse, at hallen havde bestået prøven som koncertsted for den populære beatmusik. "... og hallens arkitekt og Rolling Stones-koncerten være lovet afslørede Vejlby-Risskov-Hallen sig som et vidunderligt beat-univers...", stod der med hentydning til den kommende koncert med bandet The Rolling Stones kun en uge senere.

Det var i virkeligheden denne koncert, der først var blevet planlagt skulle foregå i hallen, men da et andet bureau sprang fra at huse Jimi Hendrix, trådte Vejlby-Risskov Hallen til for at redde hans tournéstop i Danmark. Det var dog The Rolling Stones, der længe havde været hovedfokus, da det var første gang de spillede i Danmark, og billetterne blev revet væk. De spillede to koncerter i Vejlby-Risskov Hallen på samme aften den 9. september 1970 for to hold af 3.500 tilskuere.

Det blev en stor succes, men ikke uden problemer. Under den ene af koncerterne måtte politiet nemlig kravle rundt under scenen, mens bandet spillede, da de havde modtaget et opkald om, at der var blevet anbragt en bombe i hallen. Politiet fandt dog intet, og koncerten fortsatte uden afbrud eller eksplosioner. Efterfølgende udtrykte Vejlby-Risskov Hallens ledelse alligevel en betænkelighed ved overhovedet at arrangere beatkoncerter i hallen for fremtiden. De havde ikke ligefrem haft den nemmeste start på foretagendet, og der gik mange historier fra udlandet om, at sådanne arrangementer havde resulteret i store skader på inventar og endda dødsfald.

Der blev dog ikke gjort alvor af ledelsens overvejelser om at droppe beatmusikken, og bandet The Who gav koncert i Vejlby-Risskov Hallen den 21. september 1970. Det var altså en stjernespækket første måned i hallens historie som koncertsted, og det var kun startskuddet på årtier med alskens musik i bygningen.

Læs mere

Se også

Vejlby-Risskov Hallen på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Se arkivalier om Vejlby-Risskov Hallen på AarhusArkivet

Litteratur og kilder