Sct. Pauls Kirke

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Skt. Pauls Kirke)
Indlæser kort...
Sct. Pauls Kirke omkring 1890. Den sydlige del af M.P. Bruuns Gade, var ved kirkens indvielse i 1887 endnu ubebygget.

Sct. Pauls Kirke ligger på Skt. Pauls Kirkeplads for enden af M.P. Bruuns Gade og midt på Skt. Pauls Gade. Kirken blev opført i perioden 1884 - 1887 efter tegninger af Kgl. bygningsinspektør, arkitekt Vilhelm Theodor Walther. Sct. Pauls Kirke er opført på en grund doneret af M.P. Bruun.

Kirken blev rejst i forbindelse med Skt. Pauls Sogns udskillelse fra Aarhus Domsogn, og den blev opført på et højdedrag i det der dengang var byens sydlige udkant, hvorfor den lå på grænsen til det åbne land. Indvielsen fandt sted 6. februar 1887.

Sct. Pauls Kirke opførtes i nyromantisk stil med apsis, kor, skib og to tårne. Bag opførslen stod blandt andre murermester Anton Aksel Scheel Thomsen. I 1905 udvidedes kirken med to sidekapeller tegnet af arkitekt A.J. Müllertz. Den romantiske stil lader sig blandt andet aflæse i det langstrakte skib inspireret af norditaliensk, romansk kirkebyggeri, samt de rundbuede former i vinduer og hvælv.

I 1978 indviedes et nyt sogehus i forlængelse af kirkens bagside. Sognehuset var tegnet af arkitekterne Inger og Johs. Exner. Det udformedes som en ring, der lå uden for korrundingen. Indersiden blev koncentrisk formet, og hele tilbygningen blev opdelt i en forhal med glastag, hvorfra der blev adgang til en række opdelte sektioner med forskellige funktioner, hvor taget tog form som et kobberdækket glastag. Sogenhuset repræsenteret en udvidelse på 280 kvadratmeter, der på vellykket vis føjer sig til kirkens helhed.

I 1995 fandt en renovering sted; 5000 sten blev udskiftet på tårnene og sydgavlen. Reparationen løb op i 3 millioner kr.

Se også

Sct. Pauls Kirke på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=2873

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Frederiksberg øst Århus Registrant. Mogens Brandt Poulsen, Århus Arkitekturguide. Bestil materiale
  • Gúnner Rarmussen, Ændringer i bybilledet , Nørreport - Skt. Pauls Kirke, i: Århus Årbog 1979. Bestil materiale
  • Århus Stiftstidende. 4.10.1995.