Scan-ad Reklamebureau A/S

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Jørn Kruse og kollegaen Mads Vester Hegelund, der var såkaldte phoners hos telemarketingsfirmaet Scan-Ad Telemarketing. Fotograf: Jens Tønnesen, 1991, Aarhus Stadsarkiv.

Scan-ad Reklamebureau A/S eller bare Scan-ad var et aarhusiansk reklamebureau, der holdt til i Havnegade fra 1965 til 2006.

Scan-ad, der er en forkortelse af Scandinavian Advertising, havde indtil maj 1965 heddet Harlang og Toksvigs Jylland A/S, og var under dette navn blevet startet af Robert Herluf/Rasmussen i 1946. Virksomheden lå først i en villa på N. W. Gadesvej 7 i Marselisborg, men efter firmaet fik, hvad den daværende direktør, Robert Herluf Rasmussen, kaldte ”verdensomspændende karakter”, voksede det så meget, at villaen blev for lille til foretagendet. Derfor købte Scan-ad Havnegade 8, hvor det fik cirka tre gange så meget plads. Først foretoges dog en række ændringer af Havnegade 8’s indre for at møde reklamebureauets behov.

I 1966 beskæftigede firmaet 120 ansatte, hvoraf 60 arbejdede i hovedafdelingen i Aarhus, mens de resterende arbejde i filialer i Aalborg, Esbjerg, Horsens, Sønderborg og Odense. Senere kom også afdelinger i København og Ringkøbing til, og i 1988 beskæftige Scan-ad hele 200 medarbejdere. Derudover var en række såkaldte ”kontaktmænd” tilknyttet firmaet, der gennem kontaktmændene blev repræsenteret i alle verdens lande.

I 1971 var Scan-ad blevet Danmarks største privatejede reklamebureau, men samlet set ”kun” Danmarks tredjestørste reklamebureau. I 1984 blev det det næststørste.

I 1979 blev Robert Herluf Rasmussens søn, Claus Herluf, indsat som administrerende direktør, mens Robert Herluf Rasmussen fortsatte som ejer og arbejdende bestyrelsesformand i virksomheden.

I 1988 oplevede Scan-ad pladsmangel og købte naboejendommene til deres kontorer, Havnegade 16 og Skolegade 21. Havnegade 16 indrettede de til deres tv-reklameproduktion, men der Skolegade 19 blev gjort plads til EDB-afdeling og kantine.

I 1992 overgik ejerskabet af Scan-ad Reklamebureau A/S til Robert Herluf Rasmussens fire sønner samt 10 medarbejder, der sammen formede et aktieselskab med samme navn.

I 2006 flyttede Scan-ad fra hovedkontoret i Havnegade, og i 2011 gik firmaet konkurs.

Scan-ad var virksomheden bag adskillige fængende slogans, blandt andet Ceres’ ”Værtens bedste øl”, der kan ses som gavlmaleri på Skovvejen 19, og Thors ”Det er Thorsdag hver dag”, samt cigaretmærket Longs ”Long er langt det bedste” og tyggegummiproducenten Dandys ”Dandy kvikker bestandig”. Sidstnævnte blev blandt andet til en Tv-reklame med Buster Larsen. Derudover er Scan-ad lavet reklamer for store mærker som Sanex, Zendium, Adidas og mange flere.

Litteratur og kilder