NEYE
NEYE, lædervare-, taske- og galanteributik. Del af en landsdækkende forretningskæde.
NEYE var indtil 2014 Strøgets næstældste stadig eksisterende butik. Den blev grundlagt i 1896 i forbindelse med opførelsen af Rømerhus, Skt. Clemens Torv 8 og har holdt til på samme adresse siden. Butikken blev lukket i forbindelse med, at Rømerhus skulle laves om til Bestseller-varehus. I 1990 åbnede NEYE en butik i Søndergade 36.
Grundlæggelse
NEYE-kæden blev grundlagt af Johannes Neye den 5. oktober 1881 i København.
I 1896 åbnede Johannes Neye sin filial i Rømerhus i Aarhus i forbindelse med ejendommens opførelse. Butikken fik dermed til huse midt i det pulserende forretningskvarter, der i disse år opstod i den hurtigt voksende provinshovedstad i kølvandet på etableringen af Skt. Clemens Bro i 1884. Forretningen solgte galanterivarer ved siden lædervarene og førte desuden toiletartikler, parfumer og bijouterier.
Wassard i to generationer
NEYE ansatte snart en ung mand, Emmanuel Wassard, som kommis. I 1913 overtog kommissen, og i 1945 optog han sin søn, Kai, som medindehaver.
Under overskriften ”Taskepassiar med aarhusiansk Læderhandler” kunne læserne af Århus Stiftstidende den 9. februar 1950 stifte nærmere bekendtskab med den driftige butiksindehaver. Avisens udsendte havde her lejlighed til at stille Kai Wassard det brændende spørgsmål: ”Hvad er egentlig plastic”? Byens damer undrede sig over, at der nu var tasker af krokodilleskind i plastic, men selvom taskehandleren ikke kunne afgive ”Fabrikationshemmeligheder”, kunne han dog oplyse, at man affotograferede et rigtigt skind og derudfra lavede et tryk ned i plasticen. Han løftede også sløret for, at plastic indeholdt glas, porcelæn, ammoniak, benzol, frisk luft og solstråler!
I 1958 bredte butikkens vinduer over begge sider af hjørnet af Sct. Clemens Torv og Immervad.
Kai Wassard var butiksejer frem til 1976, hvor butikken blev ført videre af Kurt Kjærulf, der kom fra en stilling som leder af en NEYE-forretning i Odense. Året før var butikken blevet overtaget igen af NEYE-kæden.
Kilde
- Århus Stiftstidende, div. årgange, anvendt efter Preben Rasmussens Samling