Lille Torv 6A

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Lille Torv 6 (tv.) og 6A (th.) set fra Lille Torv mod Guldsmedgade. Fra torvet er Lille Torv 6A væsentlig mere undseelig end sin nabobygning. Fotograf: Ib Nicolajsen, 2015, Aarhus Stadsarkiv.
Frederik Hasles Slagteri og Pølsefabrik på Lille Torv 6A. Ukendt fotograf, 1900-1904, Aarhus Stadsarkiv

Lille Torv 6A er en adresse på Lille Torvs vestre side, hvor Guldsmedgade begynder, og danner hjørnet til Klostertorvet. Her ligger i dag luksustøjbutikken, Collage The Shop.

En ny hjørneejendom

Hjørnebygningen på Lille Torv 6A blev tegnet af arkitekt Sophus Frederik Kühnel og opført af Jydsk Handels- og Landbrugsbank i forbindelse med opførelsen af bankbygningen på Lille Torv 6 i år 1900. De to bygninger hænger sammen, men blev med vilje tegnet med særegne, arkitektoniske præg, så de skilte sig ud hver især. Lille Torv 6A, der blev opført først, fik således venetianske gotiske træk, mens bankbygningsfacaden i nr. 6 var inspireret af paladser i Firenze. Hjørnebygningen i 6A blev fire etager høj og indrettet med butikker i stuen og på 1. sal, samt lejligheder til erhverv i de øvrige etager.

Slagterforretning og tøjbutik

Byggeriet af Lille Torv 6A var allerede så langt fremme i år 1900, at manufakturhandler August Welling, der hidtil havde haft forretning i Lazarus’ gård på Lille Torv 6, kunne flytte sin forretning ind i 6A’s hjørnebygning. Welling lukkede dog sin forretning i 1903, og ind i hans lokaler flyttede slagtermester Frederik Hasle. Slagterforretningen blev kendt for sit moderne og rene udtryk, og inde i butikken var der et stort vinduesparti ind til lokalet, hvor selve pølseproduktionen fandt sted. At kunderne kunne følge med i denne del af processen var nyt.

Under 1. verdenskrig blev slagtermester Hasle indblandet i en større kødskandale, og forretningen blev opkøbt af det aarhusiansk baserede Dansk Konservesfabrik A/S med Aage Herschend i spidsen. Herschend gik konkurs i 1921, hvorefter Kød- og Viktualieforretningen Phønix overtog lokalerne frem til 1939.

Efter Phønix lukkede, flyttede Chr. Junge sin herrekonfektionsbutik ind i lokalerne, og siden da har der været skiftende tøjforretninger på adressen. Senest er luksustøjbutikken Collage The Shop flyttet ind i lokalerne i 2019.

Se også

Lille Torv 6A på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Lille Torv 6A

Litteratur og kilder

  • Kenn Tarbensen og Nicolaj Falberg Jensen: "Torvehuse", Turbine Forlaget og Aarhus Byhistoriske Fond, 2021
  • Aarhus Kommunes byggesagsarkiv: Lille Torv 6A.