Kolt-Hasselager Fællesråd

Fra AarhusWiki

Kolt-Hasselager Fællesråd er fællesrådet for byerne Kolt og Hasselager.

Lokalsamfundsbeskrivelse

Herunder følger Kolt-Hasselager Fællesråds egen lokalsamfundsbeskrivelse, der blev udgivet i foråret 2019.

Lokalsamfundsbeskrivelse - Kolt-Hasselager Fællesråd, 2019

Vision og lokal udviklingsplan for Kolt Hasselager og omegn

Forord

Denne lokale udviklingsplan er udarbejdet af Kolt-Hasselager Fællesråd i 2019 efter tætte drøftelser i en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både forenings- og erhvervsliv, skole og handelsdrivende. Den er udarbejdet på baggrund af flere borgermøder og workshops, hvor arbejdsgruppen og fællesrådet har noteret ned. Temaerne for workshops var visioner for udviklingen af vores by og område. Derudover har Fællesrådet via sociale medier spurgt især områdets unge om ønsker til området.

Den lokale udviklingsplan er således et reelt udtryk for borgernes ønsker og vision. Fællesrådet opfordrer derfor byrådet og forvaltningerne i Aarhus Kommune til at indarbejde visionen for lokalområdet Kolt-Hasselager i det byplanarbejde, der foregår.

I arbejdet med den lokale udviklingsplan har Kolt-Hasselager Fællesråd både skabt stor lokal opmærksomhed og stor lokal deltagelse. Således er der debatteret ivrigt og også foretaget prioriteringer.

Vision og baggrund for lokal udviklingsplan

Den lokale udviklingsplan består af to dele. En beskrivelse af lokalsamfundet - områdets særpræg og bestående kvaliteter.

Dertil kommer et væsentligt og uddybende afsnit, der går i dybden med de konkrete områder, som fællesrådet har valgt at tage med videre efter mange input. Der er altså tale om den retning, som lokalsamfundet bredt ønsker, at Kolt-Hasselager skal udvikle sig i. Beskrivelsen af lokalsamfundet samt de uddybende afsnit opsummeres i otte principper, som støtter omsætningen fra vision til virkelighed.

Denne vision og lokale udviklingsplan beskriver det, som gør det godt at bo i Kolt-Hasselager og omegn og peger på det, der kan blive endnu bedre. Den beskriver gode muligheder for udvikling baseret på de kvaliteter, vi allerede har. Den skaber sammenhæng og struktur for det, vi mener, der er vigtigt.

Lokalsamfundet Kolt-Hasselager

Geografisk omfatter Kolt-Hasselager i denne sammenhæng både Kolt-Hasselager, en række fritliggende områder samt landsbyerne Edslev, Lemming, Kattrup, Enslev og Bering. Kolt-Hasselager er vokset sammen og er afgrænset til de nærmeste meget små bysamfund eller samlinger af huse. Faktisk betyder bindestregen i Kolt-Hasselager, at det netop er ét stort fællesskab. Samtidig er vi tæt knyttet til både Aarhus og landområderne. Området har en velfungerende skole, en række aktive foreninger og aktive borgere, som har vist og viser stor interesse for områdets muligheder og potentiale. Vi ser gerne, at det lokale liv og områdets særegenhed blomstrer og udvikler sig. Vi er ikke blot en forstad til Aarhus, hvor områder - uden hensyntagen til områdets udtryk - kan udstykkes til grunde og sælges. Samtidig lægger vi stor vægt på fællesskabet med Aarhus som en del af Aarhus Kommune. Målet er derfor, at vores område udvikler sig på egne præmisser og bliver understøttet heri, samtidig med, at vi ser vores udvikling i sammenhæng med Aarhus.

Lidt historie om området

Kolt går helt tilbage til ca 1300-tallet. Navnet kommer af, at området ligger højt og oprindelig var omgivet af meget skovbevoksning. Kolt Kirke er opført cirka 1100-1250. Ligesom andre småbyer var her både handel og håndværk, smedje, skole og gårde. Fra omkring år 1460 kan man finde navnet Hasselager i dokumenter. Måske var her engang en stor bevoksning af Hassel. I 1800-tallet lå her både kro og købmandsforretning og den jyske længdebane mod Aarhus blev ført gennem byen, ligesom møllen var et vartegn.

Helt frem til 1970erne var Kolt og Hasselager to selvstændige byer, hvor de oprindelige gårde løbende blev udstykket. I 1953 blev Hasselager Skole bygget, og i 1980erne kommer Kolt Skole til. I samme periode voksede byerne for alvor sammen. I en lang årrække har de to byer hver sin skole, hvor Kolt Skole afgiver børnene til Hasselager skole efter 5. klasse.

Senere – i ’10erne bliver de to skoler fusioneret til Bavnehøj Skole. I dag skal man være her fra området for at vide, at der engang var tale om to byer.

Det er dog særligt karakteristisk, at Kolt ligger nord for Skanderborgvej, mens Hasselager har bymæssig bebyggelse på begge sider af Skanderborgvej. Kolt-Hasselager er kendetegnet ved sit sammenhængende stisystem, de grønne kiler, og at der maksimalt bygges i to etagers højde. Børn og unge færdes trygt, går i skole og dagintitutioner, og kan møde hinanden til aktiviteter i foreningslivet eller for sig selv. Det samme kan deres forældre. Området har mange foreninger, en fælles og stor idrætsforening, en aktiv kirke, en valgmenighed og -kirke, et lokalt orienteret handelsliv samt en række grundejerforeninger og borgerforening.

I de seneste 10 år er der sket en kraftig udbygning af Kolt-Hasselager, som har fået mange hundrede nye borgere. Ofte bor her flere generationer, for området egner sig godt til både at lade sin familie vokse op, flytte ud, komme hjem og bosætte sig, mens man typisk selv arbejder i enten Aarhus eller en af de andre større byer i området. Med tæt beliggenhed til motorveje og de store indfaldsveje, kan man fra Kolt-Hasselager-området nå mange arbejdspladser, ligesom her også er både industri- og erhvervsområder.

Som samfund har vi en række drømme og visioner for vores fælles område, ligesom vi også har bekymringer i forhold til udviklingen og fremtiden. Det har vi derfor drøftet indgående og har følgende vision og ønsker for området.

A. Aktiviteter for børn, unge og voksne samt samlingspladser og mødesteder
Skolen:

Bavnehøj Skole går fra 0.-9. klasse. Den har potentiale til at blive et lokalt omdrejningspunkt, for her ligger også Kombibibliotek og Lokalhistorisk arkiv. Men potentialet bliver ikke forløst fordi, der mangler tilgængelighed. Det er svært uden for skoletid at finde ud af åbningstider, der er mørkt i skolegården, og det skaber utryghed, når man skal benytte faciliteterne. Disse kan anvendes og bookes, men informationsniveauet er for lavt.

Trafiksikkerhed og pladsmangel

Området er et af de hurtigst voksende i Aarhus Kommune. Derfor er der lokalt stor bekymring for trafiksikkerheden ved skolen og for, at der om kort tid igen opstår pladsmangel på skolen. Vi lægger i særlig grad vægt på, at skolen har plads og rum til at arbejde med alternative klassedelinger og undervisningsrum. Det er vores drøm, at en aktivitetsbane fra skolen udbygges til at følge ”vejen” mod hallerne, der ligger ved siden af. Skolen ligger i dag fint placeret med gode udenomsarealer. Det gør det muligt at skabe en skolegang med bevægelse og at tilbyde faciliteter til det lokale foreningsliv. Dette kan komme under pres, hvis skolen skal udbygges. Det vil derfor være væsentligt, at en eventuel udbygning sker med nænsomt hensyn til de grønne arealer.

Idrætshallen:

Vi ved, at vores nuværende idrætsfaciliteter er under pres. Hasselagerhallen er en utidssvarende bygning fra 1970. Samtidig mangler der arealer til tidssvarende idrætsfaciliteter. Kolt-Hasselager Idrætsforening er netop kendetegnet ved at være en aktiv paraplyorganisation for en række forskellige idrætsgrene, men uden faciliteter og muligheder for at imødekomme nye tendenser og behov i lokalsamfundets aktiviteter, er der bekymring for fremtiden.

Idrætsfaciliteter:

At der med provenu fra salg af Kolt Skole og efterfølgende udstykning anlægges kunstgræsbane imødekommer alene et behov for at samle flere idrætsfaciliteter omkring hallerne. Men de utidssvarende og manglende idrætsfaciliteter medfører, at mange borgere drager mod nabobyer som Hørning, Tranbjerg og Viby. Det presser fællesskabet og den fælles idrætsforening. Det er derfor nødvendigt, at der tilføres væsentlige investeringer i eksisterende faciliteter, så disse kan moderniseres og nytænkes. Vi ønsker den gamle, kommunale hal udskiftet med en multihal, hvor der også er plads til at sidde. Samtidig er det absolut nødvendigt, at der investeres i nye faciliteter, ligesom det er nødvendigt at bevare sportshallen ved den tidligere Kolt Skole.

  • Bering Ungdoms-og Gymnastikforening har en mangeårig tradition for især gymnastik i Bering Forsamlingshus. Et tilbud der henvender sig til både børn, unge og voksne. Ligeledes danner forsamlingshuset ramme for et traditionsrigt amatørteater. Vi finder det væsentligt at bevare dette.
  • På Lokalcenter Koltgården foregår mange aktiviteter. Det er derfor væsentligt at bevare Koltgården som en kulturinstitution med stor social betydning for området på lige fod med de mange aktiviteter i både Kolt Kirke og Bering Kirke. Vi ser caféområde og sal i Koltgården som et aktiv, hvor der foregår alt fra ølsmagning til daghøjskole til generalforsamlinger i lokale foreninger.
Et samlet bysamfund:

Kolt-Hasselager er et af de hurtigst voksende bysamfund i Aarhus Kommune. Der bygges boliger i stor hast, og vi står midt i et skift mellem en identitet som "haveby" med lave bebyggelser og mange grønne og "frie" arealer til at blive et område med mange boliger, flere etager og med risiko for øget utryghed. Boligbehovet og mulighed for at sælge byggegrunde sker i en hast, der presser de grønne arealer, som efterhånden agerer "lager" for kommende byggegrunde. Borgerne oplever, at der bliver bygget boliger alle steder og, at plads til fælles områder er under kraftigt pres. Der er i lokalsamfundet kraftig modstand mod byfortætning og at fjerne vores karakteristiske udtryk i form af maksimalt to etager i højden i langt det meste af Kolt-Hasselager.

Samtidig mangler der samlingssteder for unge og et større fælles, grønt område, der kan indbyde til fællesskab på tværs af generationer, hvor de lokale borgere kan mødes.

Det er væsentligt, at der er fokus på kvalitet i det, der bygges i Kolt-Hasselager og, at der i højere grad tænkes i at skabe mulighed for flere aktiviteter.

Rundt om Kolt-Hasselager ligger som nævnt flere små landsbyer og samlinger af huse. Fællesrådet finder det væsentligt, at disse små, særegne landsbyer/samlinger af huse kan bevare deres særlige islæt og ikke opsluges i områder udlagt til industri.

Vi har et særligt fokus på, at der skabes flere samlingssteder for vores unge mennesker, hvor vi vil møde dem i deres interesser og i kombination med frivillige kræfter, der vil vores unge. Vi ønsker derfor i samarbejde med kommunen at udvikle de rette elementer - som fx skaterbane, shelters i skovene osv.

B. Miljø, klima, grønne arealer og fællesskab

Som lokalsamfund lægger vi vægt på biodiversitet og grønne områder. Vi oplever det som en trussel, at der bliver placeret boliger højere, tættere og på arealer, vi gerne så anvendt i fællesskabets tegn. Mange boliger medfører manglende biodiversitet. Det er derfor både af væsentlig værdi og samtidig appellerende for potentielle nye borgere, at vi tænker i alt fra insekthoteller til at værne om biodiversitet i beplantning og bevoksning. Vi ønsker af princip, at fælles arealer beplantes med varierede arter af træer, buske og ikke mindst også nytteplanter. Vi vil værne om våde områder og ønsker yderligere skovrejsning, hvis det overhovedet er muligt.

Vi sætter stor pris på, at regnvandsbassiner etableres med fokus på biodiversitet og forskønnelse af området. Og vi lægger stor vægt på at værne om vores miljø og klima og ser gerne, at der ved nybyggeri er krav om regnvandsopsamling til brug i boligen.

Vi ønsker at bevare småskove og værne om grønne pletter og kiler gerne i kombination med legepladser. Et eksempel er den grønne kile fra arealerne bag skolen (ud mod Skanderborgvej) og op mod det grønne område ved Koltvej. Vi ønsker også at bevare det mere markante grønne, rekreative område bag Kolt Bydelscenter og den tidligere Kolt Skole.

Et nyt , fælles, stort grønt område

Borgerne i Kolt-Hasselager giver i høj grad udtryk for, at der opstår for mange små fællesskaber og grupperinger i et område, som vokser meget hastigt. Der udtrykkes et klart behov for fælles samlingssteder. Her ønskes især et fælles areal i midten af byen. Dette fælles areal skal understøtte muligheden for at gå ture, opleve, løbe og mødes.

Det skal være et grønt område, som samler byen og både kan benyttes i fritiden og i naturundervisning. Der er et stort og markant ønske i byen, at det grønne område, hvor der engang lå en rideskole - og som neop er midt i byen, bliver til et fælles, grønt område. Specifikt peges på området Koltvej 46 i Hasselager, der støder op til det mindre, eksisterende grønne område ud mod Koltvej. Det drejer sig altså om området matr nr 8bz, 8g, del af 8 og del af 6f. I kombination med den eksisterende mindre park, kan vi endelig få et større grønt, fælles område. Her skal være et mødested for os alle og på tværs af alder. Her i vores nye, fælles grønne område drømmer vi både om shelters og bålplads samt overdækket mødested. Vi drømmer om på sigt her at skabe noget fælles, måske endda et multihus drevet med vind- og solenergi - et sted, hvor vi frit kan mødes, understøtte foreningsliv og samtidig have natur omkring os. Vi ønsker området udlagt som bypark med særlige tiltag til at fremme biodiversitet. Et "naturområde" for alle aldre.

Vi drømmer også om skovarealer op mod de trafikerede veje som motorvejene og Genvejen og gerne i dialog med private lodsejere.

C. Veje, stier og kollektiv trafik

Vi sætter stor pris på det eksisterende stisystem og ønsker i endnu højere grad stierne forbundet med hinanden og med stier gennem landskabet. Det er et klart mål, at flere cykelstier forbindes. I særlig grad er vi opmærksomme på at bevare kvaliteten i at kunne færdes sikkert via stisystemer også efter, at der i løbet af få år er skabt mange nye boliger nord for Kolt Østervej.

Det er en særlig kvalitet i Kolt-Hasselager, at man kan transportere sig via stisystemerne. Det bør derfor ved nybyggeri / udstykninger være et krav, at der etableres sammenhæng til eksisterende stisystemer ikke bare på langs af vejnettet, men også på tværs af gennemgående veje.

Samtidig drømmer vi om, at stisystemerne udbygges, så der også er adgang til f.eks. Pinds Mølle og andre naturområder længere væk.

Det er et særligt opmærksomhedspunkt, at der er behov for at skabe mere sikre overgange på Kolt Østervej. Som konsekvens af for få overgange bliver for eksempel flere og flere børn kørt i skole. I løbet af kort tid vil det være nødvendigt at sikre bedre trafikafvikling til byens primære centerområde (Kolt Østervej ved Superbrugsen og Netto). Der er også behov for en sti langs Fuglekærvej, som i høj grad anvendes af mange gående og hvor der må køres 80 km. i timen, ligesom vi mangler en sammenhængende cykelsti langs Kolt Skovvej.

Det er også et særligt opmærksomhedspunkt, at der er stadigt færre busser, som kører til og fra Kolt-Hasselager både til beboelsesområderne og erhvervsområderne.Der er således ikke mulighed for offentlig transport til fx. Torshøjvej, hvor Bering-Beder Vejen i fremtiden også vil udmunde. Torshøjvej er allerede i dag problematisk i forhold til til- og afkørsel til motorvejene. Det er en vision for borgerne i området, at Hasselager Station bliver åbnet for togpassagerer. I forhold til letbane, peger borgerne på, at BRT-busser eller elbusser er en mere fleksibel løsning.

I forhold til den kommende Bering–Bedervej samt Torshøjvej er det nødvendigt med en cykelsti, der følger vejen - hele vejen, og giver mulighed for sikkert at krydse de to motorveje samt indkørsel til Hørkram. Den cykelsti vil både kunne bruges af ansatte på virksomhederne samt som sti til Pinds Mølle.

For at føle sig sikker i området, bør der i højere grad være lys i parken mellem Koltgården og butikscenteret

Vi ser følgende som problematisk:

Skal flere bruge cyklen, skal det være sikkert. Det er i dag for farligt at cykle ”ud af området” specielt i myldretiden. Der er også meget få steder, hvor man sikkert kan krydse Skanderborgvej.

Det vil være problematisk, hvis Kolt Østerparken eller Fuglekærvej føres igennem til Genvejen. Genvejen er i forvejen overbelastet, og der er derfor stor bekymring for, at der kan opstå meget farlige situationer ved til- og frakørsel til fremtidigt boligområde og nuværende boligområde.

Det er problematisk, såfremt tilslutningsanlæggene til motorvejene bliver underdimensionerede, og trafikken ”sander til” i endnu højere grad end, den allerede gør. Med Bering-Beder vejen færdig vil der opstå et stort pres på tilslutningsanlæggene specielt mor- gen og aften. I Hørning bygges mange boliger og mange vil fremover bruge tilslutningsanlægget ved Torshøjvej. For at tage højde for udviklingen bør der være to spor i hver retning fra start.

Trafikalt er Kolt Hasselager karakteriseret ved at blive gennemskåret af Kolt Østervej og Skanderborgvej. Begge steder er hastig- hedsbegrænsningerne 50 km/t i det meste af den bymæssige zone, men gennemsnitshastighederne bliver målt til væsentligt højere. Dette er bekymrende - ikke bare på grund af støj, men især på grund af risikoen for bløde trafikanter.

Støj:

Kolt-Hasselager udbygges. Et væsentligt antal boliger er under opførsel, eller områder er under planlægning. Samtidig anlægges Bering-Beder-Vejen, ligesom Genvejen og motorvejen skærer tæt forbi. Der er således en stor opmærksomhed på støj og ikke mindst, at bebyggelse, hvor der før var roligt, pludselig befinder sig i områder, der plages af en stigende trafikstøj. Det er derfor ønsket, at det er et klart princip, at man tager særlige forholdsregler for støj. Det er sådan i dag, at man ikke længere kan gå en tur i Kolt-Hasselager uden at høre trafikstøj uanset, om det er hverdag eller helligdag. Naturligvis er vi som borgere i området klar over, at der vil være meget støj i nærheden af større veje. Men vejene bliver udvidet, nye veje og områder anlægges, og støj er en faktor, som kræver foranstaltninger. Dette er et særligt opmærksomhedspunkt.

D. Byudvikling og byfortætning

Som allerede nævnt, er der udlagt flere arealer til boligformål. Antallet afhænger af boligtype og højde, men det forventes, at der i løbet af de næste fem år vil komme 3-500 nye boliger. De største arealer er udlagt mellem Hasselager og Genvejen. Vi ønsker et stop for at bebygge nuværende grønne områder, at kaste en fem-seks høje rækkehuse ind mellem eksisterende bebyggelse og at bygge alt for ens. Vi ønsker et varieret udtryk og arkitektonisk kvalitet. Det er et princip for os, at høj bebyggelse ikke hører hjemme i Kolt-Hasselager. Her bør max være to etager. Kolt-Hasselager egner sig ikke til massiv byfortætning - det matcher ikke områdets udtryk. Det er væsentligt for os at holde fast i områdets udtryk som "haveby". Det er ikke en haveby, hvis det eneste nye, der bygges, er rækkehuse eller tre-etagers byggerier. Vi ønsker et mix af tæt-lav og parcelhuse og dermed også diversitet i boligmassen og befolkningsdiversitet. Når der bygges, skal det sikres, at der holdes fast i grønne områder og grønne kiler.

Samtidig har vi et stort fokus på, at der i takt med flere boliger også tages højde for, at der er en tilsvarende kapacitet i børneinstitutioner og fritidsfaciliteter. Det er derfor væsentligt, at der også er fokus på at sikre, at der fortsat er mulighed for at udbygge Bavnehøj Skole, sådan at der er gode klasseværelser til alle klasser. Skolen har været udsat for et massivt pres først af fusion, dernæst af ombygninger og er allerede nu igen udsat for pres på ordentlige pladsforhold. Det bør i den sammenhæng bemærkes, at indbyggerne i Kolt-Hasselager for nuværende bakker op om den lokale skole. Dette er ikke nogen naturlov, og efterhånden som der opstår pladsproblemer, vil en del af befolkningen køre deres børn ud af området. Dette er en trussel for sammenhængskraften.

Vi betragter det som en trussel for vores fællesskab, at der mangler lokale plejehjemspladser, seniorboliger og plads til bofællesskaber forældre - både leje og eje. For nuværende kan vores ældre medborgere ikke blive i området, hvor der er tradition for at blive i flere generationer, men presses ud på grund af mangel på boliger.

E. Erhvervsudvikling—butikstorv og lokalhandel

Vi arbejder for én fælles bykerne ved Kolt Østervej med mulighed for "one-stop" shopping og et stisystem, hvor der er ubesværet og sikker adgang til alle hjørner af Kolt-Hasselager. Vi er opmærksomme på, at der for øjeblikket er udlagt to bydelscentre i Kolt-Hasselager, ét omkring det nuværende "Kolt Butikscenter" og et andet "langs hovedvejen i Hasselager". Skal vores område for alvor blive fælles - nu hvor det er vokset sammen - så er det væsentligt, at vi sikrer et kundeunderlag i et samlet centerområde, som kan tiltrække flere butikker og måske en café en dag.

Vi er derfor ikke enige i, at der for øjeblikket er udlagt områder to steder til bydelscentre. Vi ønsker ét område udlagt som bydelscenter, og det bør være "Kolt Butikscenter". I dette ene centerområde vil vi arbejde for en udvidelse af bl.a. torv og mulighed for specialbutikker, samt at en del af området ved den gamle Kolt Skole kan inddrages til butiksområdet. Vi har en bekymring for, at flere dagligvarebutikker i vores område vil medføre, at ingen af butikkerne får en tilstrækkelig omsætning. Dette har i forvejen været en udfordring i det eksisterende Kolt Butikscenter. Vi er opmærksomme på, at der er planer om en dagligvarebutik i det udlagte område ved Elmevej/Hovedvejen og kan ikke anbefale denne udvikling. Kommer den alligevel, kræver det en omlægning af adgangsforholdene.

VI er også opmærksomme på en mulig planlægning af yderligere en dagligvarebutik på grund ved Kolt Skovvej/Hovedvejen. Denne ønsker lokalområdet får en anden anvendelse. Der er ret store erhvervsområder udlagt flere steder i lokalområdet bl.a. mellem Hovedvejen og banen omkring landsbyen Kattrup, langs Hovedvejen og ud til den ny Beder-Beringvej. Ligeledes er der erhvervsarealer i området mellem Hasselager og Tranbjerg. De udlagte arealer er velegnede til mindre og mellemstore virksomheder, ligesom der er potentiale for lokaler til netbutikker.

Vejnettet i industriområderne er nedslidt, og der er behov for en målrettet indsats for at tiltrække mere erhverv. Samtidig bærer mange af industribygningerne præg af stor nedslidning. Det er vores drøm, at der i samarbejde med erhvervslivet og ejerne af bygningerne gøres en indsats for at "rydde op" og øge områdets tiltrækningskraft på erhverv.

Lokal udviklingsplan omsat i otte principper

1. Ét samlet bysamfund i Kolt-Hasselager med omkringliggende mindre byer. Ét centerområde.

2. Her skal fortsat være grønt. Grønne arealer og kiler skal bevares, ligesom vi ønsker et stort fælles grønt område i midten af byen. Vi vil fremme bæredygtighed og biodiversitet. Varieret beplantning og mere skov og gerne bevarelse af småsøer.

3. Tidssvarende og moderne idrætsfaciliteter understøtter fællesskab.

4. De kulturelle omdrejningspunkter udgøres af skole, forsamlingshus, kirker, lokalcenter og idrætsfaciliteter – som tilsammen skaber stor diversitet.

5. En haveby - max to etager og et mere varieret udbud af boligformer og kvalitetsbyggeri

6. Fællesskab - et fællesskab på tværs af alder.

7. Trafiksikkerhed, sammenhæng i stisystem og med klar adskillelse af trafikveje for erhverv og beboelse.

8. Velfungerende kollektiv trafik som også går til større erhvervsvirksomheder, et trinbræt til toget og BRT busser frem for letbane.

Se også

Kolt-Hasselager Fællesråd på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Kolt-Hasselager Fællesråd

Litteratur og kilder