Kohalen

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Restaurant Kohalen (foto 2013)
Kohalens nye logo dukker op første gang i annonce i forbindelse med ejerskifte i august 1996

Restaurant Kohalen er et spisested beliggende i Jægergårdsgade øst for Spanien/Strandvejen.

I de første mange år hed den "Restaurationen paa Kvægtorvet". Den blev etableret i 1907, da "Det gamle Kvægtorv" på Vesterbro Torv flyttede til en plads ved Slagtehuset. På de to ugentlige markedsdage på Kvægtorvet samledes slagtere, dyrlæger, landmænd og kreaturhandlere i restauranten efter dagens dont. De øvrige dage var sløve.

Restaurantbygningen er tegnet af murermester og arkitekt Peter Marius Wier, der var konduktør for staten, og dens materialer og stil leder da også tankerne hen på stationsbyggeri. Bygningen er ikke fredet, men er af Aarhus Kommune tildelt bevaringsværdien 2, hvilket karakteriseres som en høj bevaringsværdi.

Restauranten blev udvidet med en etage i forbindelse med Landsudstillingen i 1909, men selv om kundegrundlaget blev større, efterhånden som der skød flere virksomheder op i sydhavnen, har stedet ikke været nogen guldgrube for de skiftende forpagtere. Restaurantens "officielle" navn var gennem mange år "Kvægtorvets Restauration". En for længst nedlagt frokoststue, hvor chauffører og andre ansatte kunne spise deres madpakker, blev dog kaldt "Kohalen", og for stamgæsterne vandt dette navn efterhånden hævd for hele restauranten.

Efter en modernisering i 1973 blev stedet formelt omdøbt til det meget tidstypiske navn "Kvægtorvets Cafeteria og Bodega". Et kaldenavn lader sig ikke let kue af folkeviddet, og efter et ejerskifte i 1987 blev spisestedets navn officielt "Restaurant Kohalen".

Den fremstår i dag som en eftertragtet frokostrestaurant med traditionel dansk mad på menukortet.

Ejerne

Gæstgiver Anton M. Sørensen (født 1872, død 1918[1]) fik den første bevilling i 1907 for en afgift på 2500 kroner, efter en byrådsindstilling fra Udvalget for Slagtehuset.[2] Hans enke Anna Sophie W. Sørensen overtog den efter ham i 1918.

I 1998 overtog Jes og Rita Laustsen forpagtningen efter Hanne og Preben Nedergaard. Jes Laustsens mormor var i sin tid køkkenchef på Kohalen og boede i lejligheden oven over restaurationen.[3] I oktober 2018 holdt Jes og Rita Laustsen 20 års jubilæum.

Konkursen i 2022

I april 2022 fremgik det i byens lokalaviser, at restauranten var gået konkurs efter begæring modtaget den 4. april. Den konkursramte restaurant blev dog reddet på målstregen, da gæster og venner og "pengestærke mennesker" bidrog til at ejerne Jes og Rita kunne genkøbe stedet efter konkursen. Restauranten havde, som så mange andre i branchen, været hårdt ramt af coronapandemiens nedlukninger og økonomiske konsekvenser, og der skulle ekstern hjælp til før restauranten kunne genopstå. Restauranten genåbnede efter påsken samme år.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Kenn Tarbensen og overført fra Århus Leksikon
  • Aarhus Kommune via Slots- og Kulturstyrelsen, bevaringsvurdering, se her.
  • Slagtehuset en offentlig virksomhed i 100 år, red. Lars Holleufer og Rolf Engel, Århus Bymuseum 1995. Bestil materiale
  • Århus Stiftstidende, 1.10.2007. 8.4.1998. 9.12.1987.
  • Jyllands-Posten. Kohalen i Aarhus gået konkurs – Nu skal du have din bøfsandwich et andet sted. 09-04-2022.
  • Lokalavisen Aarhus. Måtte lukke efter 115 år: Konkursramt ikonisk Aarhus-restaurant reddet på målstregen. 15-04-2022.

Noter

  1. Kirkebog Aarhus Sankt Pauls
  2. Byrådsindstilling 11. april 1907
  3. Jyllands-Posten, JP Aarhus, 22. sept.2018