International Harvest Christian Center
International Harvest Christian Center (IHCC) er en evangelisk migrantmenighed og søsterorganisation til den større menighed af samme navn med adresse i Valby. Kirken fungerer i det daglige på selvstændig basis og er anerkendt som trossamfund i Danmark.
Gruppens navn henviser henholdsvis til menighedens ønske om at agere internationalt og til en kristen forventning om jordens undergang og dommens dag. Høsten er, hos menighedens leder og dens medlemmer, selve den handling, hvormed Gud med apokalypsen og den efterfølgende genopstandelse bringer de frelste ind i Guds fællesskab.
Menigheden forstår sig selv som kristne, der har til opgave at genopvække det religiøst hensygnende Europa. Pastoren fremlagde det sådan, at Europa tidligere kom til Afrika med Bibelen, men nu, da afrikanerne kommer til Danmark, kan de ikke finde det religiøse liv, de selv er en fortsættelse af. Hvor menighedens langsigtede mål er at uddanne og berede kristne til dommens dag, så er det kortsigtede mål at gøre kirkegang og det kristne liv almindeligt i Danmark.
Gruppens historie i lokalområdet
IHCC opstod i Aarhus som et resultat af en Danmarksturné afholdt af Women of Destiny, en kvindegruppe med baggrund i IHCC-menigheden i Valby.
I forbindelse med opholdet i Aarhus stiftede en række medlemmer nogle personlige kontakter til kristne i Aarhus, og på denne baggrund begyndte man arbejdet med at danne menigheden. Dette mundede i 2003 ud i en egentlig etablering, hvor frikirken blev startet som en satellitmenighed, der blev holdt i gang ved, at den nuværende pastor i Aarhus pendlede fra København hver søndag. Dette ændrede sig i 2006, hvor pastoren bosatte sig fast i Aarhus som leder af menigheden, og derfra har kirken udviklet sig til at fungere ved egen kraft.
På nuværende tidspunkt mødes IHCC Århus i baptistkirken Immanuelskirken på Frederiksbjerg i Aarhus C. Her lejer man sig ind, og de fleste af kirkens aktiviteter foregår her, men alternativt mødes man i pastorens hjem, hvor bl.a. en del af frikirkens bibelundervisning foregår.
Kirken har i sin levetid flyttet en del rundt og bl.a. haft til huse i samme lokaler som den tidligere Kirken ved Runddelen (se Citykirken) og i den gamle Apostolsk Kirke på Nørre Allé – på længere sigt håber man at kunne skaffe nogle mere faste rammer om kirkens aktiviteter.
Organisation
IHCC Århus er som nævnt ovenfor udsprunget af moderkirken i Valby, der var den første IHCC-menighed i Danmark, siden har kirken fået en menighed i Ghana og Malmø. Tidligere havde man en blandet ledelse, der stod for den daglige styring af begge menigheder, men efter at Aarhus-afdelingen fik en bosiddende pastor i byen, har Aarhus-menigheden udviklet sig mere eller mindre selvstændigt i forhold til ledelsen i Valby.
IHCC Århus er opbygget som en forening med en lokal ledelse, der udgøres af fire personer, som ved siden af en egentlig generalforsamling er selvsupplerende ved, at ledelsen udpeger et medlem til en ledig post på baggrund af dennes aktive deltagelse i det daglige arbejde såvel som tilslutning til missionen.
Pastoren har det daglige ansvar, men en stor del af alle de opgaver, praktiske og organisatoriske, som frikirken står overfor, varetages af forskellige personer, således at hvert medlem af ledelsen har minimum ét selvstændigt ansvarsområde, eksempelvis økonomi eller arrangementer, med en række frivillige blandt menighedens medlemmer under sig.
I større beslutninger spørges menigheden til råds, eller beslutningen tages på generalforsamlingen; menigheden har et erklæret mål om så vidt muligt at inkludere hele kirken, når vigtige afgørelser skal træffes.
Medlemmer
IHCC betegner sine medlemmer som kristne, og der skelnes mellem henholdsvis aktive og passive medlemmer og gæster, der ikke har nogen fast tilknytning til menigheden.
Medlemsstatus vurderes på baggrund af deltagelse, og man har endnu ikke fundet lejlighed til at foretage nogen specifikke optællinger af dem, som kommer til gudstjenesterne, skønt pastoren selv mener, at menigheden i Aarhus har oplevet en forsigtig fremgang, siden de organiserede sig.
Menigheden oplyser, at man vurderede, at der havde været en gennemstrømning af medlemmer på ca. 500 personer, men der er ikke umiddelbart tal, der kan understøtte dette.
Menigheden kommer primært i kontakt med potentielle medlemmer gennem personlige bekendtskaber samt rundsendelse af materiale til aktive medlemmer af menigheden, som så fordeler det i lokalmiljøet. Derudover anvender IHCC også kurser i bibellæsning og uddeling af materiale på gaden som metode. Pastoren nævner selv, at menigheden er inde i en læringsproces, da den indtil for nylig har været baseret på enkeltpersoners indsats.
Menigheden har et ønske om at vokse sig større og argumenterer med, at dette primært sker med henblik på at udbrede det kristne budskab. Menigheden stiller heller ikke specifikke krav til folk, der er interesserede i at besøge menigheden, det vigtigste er ifølge pastoren, at nysgerrige kommer og møder menigheden til et af deres arrangementer.
Der forventes ikke nogen specifik adfærd hos aktive medlemmer. Menigheden er i sin selvforståelse ”de fiskere, der kaster nettet ud” og ikke stiller krav til de folk, de får i nettet. Den enkelte person skal selv vælge kirken til. IHCC-menigheden støtter også aktive medlemmer i at være medlemmer i andre menigheder, eksempelvis har man aktive medlemmer, som både går til gudstjenesterne hos baptistkirken og IHCC, og flere medlemmer går til flere gudstjenester om dagen.
IHCC’s aktive medlemmer kommer stort set udelukkende fra Aarhus, og medlemmerne har primært nydansk baggrund, ca. 15 forskellige nationer har ifølge pastoren være repræsenteret i foreningen. Fordelingen mellem kønnene er ligelig, og medlemmernes alder ligger fra omkring 50 år og nedefter.
Gudstjenesterne og hovedparten af arrangementer og kurser foregår på engelsk; men man har i menigheden et mål om at kunne lave gudstjenester på engelsk og dansk samtidig med løbende oversættelse.
Økonomiske forhold
IHCC er foruden pastoren drevet udelukkende af frivillige kræfter og ud fra økonomiske donationer såvel som donationer af materialer, som kirken har brug for. Menigheden modtager hverken offentlig støtte eller har indtægter fra egen virksomhed. Tidligere modtog menigheden støtte fra afdelingen i Valby, men dette er ophørt for år tilbage, da menigheden blev fast etableret i Aarhus og fik en medlemsskare, der kunne understøtte pastorens aflønning.
Religiøs/spirituel praksis
IHCC-menigheden i Aarhus har en ugentlig gudstjeneste, der falder om søndagen, og har foruden denne aktivitet sociale arrangementer og aktiviteter spredt udover resten af ugens dage, eksempelvis bibellæsning og korsang.
I weekenden afholdes der bønnemøder, hvor medlemmer har mulighed for at mødes i kirkerummet eller hos pastoren for at bede sammen, og hver måned afholdes der yderligere et natligt bønnemøde, der strækker sig over fem timer fra kl. 22.30 til 03.30.
Gudstjenesten indledes med, at de fremmødte hilser på hinanden ved at give hånd eller omfavne hinanden, og efterfølgende er der lovsang afbrudt af indslag fra menigheden, der enten ønsker, at man går i forbøn for en bestemt sag, eller fortæller om deres seneste møde med Gud. Centralt i gudstjenesten er pastorens prædiken, der tager udgangspunkt i en hverdagssituation eller udvalgte citater fra Bibelen, der også fungerer som eneste tekstlige referenceramme – oftest med fokus på det forhold, at menigheden ser den kristne i kærlighedsforhold til Gud.
Ved siden af det almindelige religiøse liv i menigheden tilbyder pastoren bibelundervisning i sit private hjem, og denne har desuden en blog på menighedens hjemmeside, hvor han dagligt citerer fra Bibelen.
Eksterne relationer
Når menigheden ikke er på gaden og uddeler materiale til potentielle medlemmer, foregår al kommunikation udadtil via prædikener og nyhedsbreve, der lægges op på menighedens hjemmeside.
Derudover har menigheden via pastoren et samarbejde med baptisterne i Aarhus, der i praksis går ud på, at menighedernes respektive præster optræder til hinandens gudstjenester. Derudover er samarbejdet også rettet imod at hjælpe og informere dem, som ønsker at stifte kontakt til den anden gruppe og enten kombinere eller helt skifte tilhørsforhold fra det ene fællesskab til det andet. Endelig har IHCC-menigheden også, i forbindelse med julearrangementer, et samarbejde med folkekirken i Tilst og dertil Citykirken og EuroLife Kirke i Aarhus.
Forandringer
I løbet af de år IHCC har fungeret i Aarhus, er menigheden vokset, og der er blevet tilføjet flere aktiviteter til den ugentlige kalender, bl.a. børnekirke og bibelundervisning. Dette såvel som fremtidige tiltag må imidlertid kunne placeres indenfor skabelonen: bøn, lovsang eller ordet for at kunne kvalificere sig til at indtage en plads i menighedens daglige liv.
Original kilde
Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.
Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)
ISBN: 978-87-92829-45-0
NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører. |