Horsensgade

Fra AarhusWiki

Horsensgade er en gade, som ligger på Frederiksbjerg. Gaden går mellem de Mezas Vej og Ingerslevs Boulevard på Frederiksbjerg.

Navnegruppe med jyske købstadsnavne på Frederiksbjerg.

Planlagt og navngivet i 1899 efter den østjyske havneby og købstad Horsens, men først anlagt i 1912. Fra 1911 og et par år fremover blev hele gaden bebygget med 4½-etagers rødstensejendomme, hvilket er med til at give gaden et arkitektonisk homogent præg. Hjørneejendommen mod Lundingsgade er dog pudset.

Inspirationen til bygningerne er dels nybarokke og dels hentet fra engelske stilstrømninger.

Et særligt karakteristika ved ejendommene er de runde eller trapezformede karnapper, der ofte er afsluttet med fremtrukne kviste.

Ejendomme

  • Horsensgade 1. Hjørneejendom bygget af rødsten med mansardtag i 4 1/2 etager, opført i 1911 af murermestrene Klostergaard og R. Rasmussen. Ejendommen er tegnet af arkitekten N.P. Jensen.
  • Horsensgade 3. Ejendom i 4 1/2 etager fra 1911, opført i røde mursten af murermester M. Christensen.
  • Horsensgade 5. Ejendom i 4 1/2 etager, opført i 1911 for malermester A. Boysen og tegnet af arkitekt Harald Lassen. Ejendommen er bygget i røde mursten

Horsensgade på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Horsensgade

Kilder

  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018
  • Frederiksbjerg Øst Århus Registrant Magistratens 2. Afdeling 1979