Hjernø A/S
Firmaet Hjernøe A/S blev stiftet af kobbersmed Jens Hjernøe.
Samovar specialist
I 1832 kom Jens Hjernøe til Aarhus. Han var kobbersmed og startede sin forretning med en lærling og en svend i et lejet lokale bag dyrlægeboligen i Guldsmedgade. I en annonce forsikrede han "reel og prompte behandling samt billig Betaling." Få år senere gik forretningen så godt, at han kunne gifte sig og købe eget hus. Det blev Klostergade 10, og her havde kobbersmedien adresse de næste knapt 100 år. I Hjernøes kobbersmedie specialiserede man sig i themaskiner af messing, de såkaldte samovarer. En af dem blev præmieret i 1833 og
- "vandt almeent Bifald formedelst den Nøiagtighed, hvormed Arbeidet var udført"
stod der at læse i Aarhuus Stiftstidende. Hjernøe lavede desuden brandslanger i samarbejde med en gørtler, og han var i øvrigt også brandmester. Hjernøe var en dygtig skytte, og han afholdt skiveskydningskonkurrencer i Riis Skov, hvor ham udloddede flere kobbersmedearbejder.
Sønnen overtager
I 1871 overdrog Jens Hjernøe kobbersmedien til sin søn, Christian. En del af det producerede kobbertøj blev afsat på omegnens herregårde, bl.a. fordi den gamle Hjernøe var en velkommen jagtgæst disse steder. Da Friisenborg Gods købte en themaskine hos Christian Hjernøe, kunne han ikke rigtig få sig selv til at sige, hvor meget han skulle tage for den.
- "Men det kunne Bedstemor, og så sagde hun en høj pris, som de betalte. Bagefter svingede Bedstefar hende rundt og sagde: "Du er en knag", fordi hun turde sige den rigtige pris"
fortalte det da 90-årige barnebarn Gunnar Hjernøe. Christian Hjernøe gik mere op i glæden ved at fremstille kobbertøjet end at kræve penge ind for det, så det stod hans hustru Birgitte Mathilde for.
Omkring 1880 var efterspørgslen efter hjemmelavet kobbertøj dalet, fordi man nu kunne få billigere fabriksfremstillede emallie- og blikvarer, og Christian Hjernøe besluttede i slutningen af 1883 at afstå kobbersmedien, for at blive ansat som kobbersmed på Gasværket.
Firmaet efter Hjernøe
Efter Hjernøe blev firmaet overtaget af kobbersmed H.Chr. Hansen, der flyttede ind i det gamle hus i Klostergade 10 sammen med sin kone og fem børn, to kobbersmedesvende og en læredreng.
I 1912 havde Hansen antaget mestersvenden Jens Rasmus Jørgensen som medindehaver af firmaet, der nu hed H.Chr. Hansen & Co
I 1930 flyttede firmaet til Studsgade, fordi anlæggelsen af den nye Borggade betød, at et af H.Chr. Hansens huse skulle rives ned.
I 1932 afstod den nu 75-årige H. Chr. Hansen sin del af firmaet til Peter Lund Laursen.
Efter en del overvejelser købte H.Chr. Hansen & Co. en grund på Katrinebjergvej, og i 1967 kunne det gamle firma flytte ud til helt nye bygninger, som var tegnet af arkitekt Henning Nielsen. Her har firmaet stadig til huse, med sine 50 ansatte under ledelse af direktør Lars Kjølby.
Litteratur og kilder
- Første version af artiklen er skrevet af Annette Hoff og overført fra Århus Leksikon
- Annette Hoff: Fra kobberkedler til sprinkleranlæg. 1997.
- Hjernø A/S