Kobbersmed Hans Christian Hansen

Fra AarhusWiki
Kobbersmed Hans Christian Hansen

Kobbersmed og vicebrandinspektør Hans Christian Hansen, f. 25 Jan. 1857 i Nykøbing Falster. Uddannet i København.

Kobbersmed i Klostergade 10

H.C. Hansen løste i 1884 borgerskab i Aarhus og flyttede ind i Klostergade 10 sammen med sin kone og fem børn, to kobbersmedesvende og en læredreng. I bygningen lå i forvejen Jens Hjernøes kobbersmedeforretning, som Hansen overtog.

Firmaet eksisterer stadigt under navnet Hjernø A/S.

I Klostergade 10 boede familien sammen med fire andre familier, 26 personer i alt, så der var trængsel i det lille lave hus med forretning i den ene ende og værksted i en sidebygning. Forretningen gik godt, man producerede bl.a. brandsprøjter, og H.Chr. Hansen blev også brandmester i Aarhus Brandvæsen. Hansen havde været tilknyttet brandvæsenet siden han flyttede til byen i 1884. I 1898 besluttede han sig for at rive det gamle hus ned og bygge en ny smuk treetagers ejendom på stedet. Familien flyttede under byggearbejdet ind i naboejendommen, som han havde købt, så der var god plads til både forretning, beboelse og udlejning af lejligheder til andre familier.

Ordrebogen lød i begyndelsen af århundredet på: bageridampkedler, restaurationskaffekedler, lynafledere, gadespejle, brandsprøjter samt indlægning af vand- og gasrør, og i 1920'erne begyndte der at komme ordrer på montering af badeværelser (hos det bedre borgerskab) og wc'er på bagtrappen i almindelige ejendomme. H.Chr. Hansen ændrede titel til Gas- og Vandmester, og allerede i 1912 havde han antaget mestersvenden Jens Rasmus Jørgensen som medindehaver af firmaet, der nu hed H.Chr. Hansen & Co.

Firmaflytning

I 1930 flyttede firmaet til Studsgade, fordi anlæggelsen af den nye Borggade betød, at et af H.Chr. Hansens huse skulle rives ned. I mellemkrigsårene var der 35-50 svende ansat i firmaet, men en stor del af dem arbejdede fast på Aarhus Oliefabrik. Under 2. verdenskrig var der flere aktive modstandsfolk i firmaet, og der foregik bl.a. våbentræning i værkstedet. Værkstedet i baggården delte man i øvrigt med en vogn- og beslagsmed, så der var en livlig trafik af heste, som skulle skoes. I 1932 afstod den nu 75-årige H. Chr. Hansen sin del af firmaet til Peter Lund Laursen.

Poster og titler

Fhv. Formand for Gas- og Vandmesterforeningen - senere æresmedlem af samme. Også tidligere formand for og æresmedlem for Kobber- og Blikkenslagermesterforeningen.

Hansen blev i 1890 udnævnt til befalingsmand ved Aarhus Brandvæsen, og i 1911 vicebrandinspektør. Tildelt Brandkorpsets medalje for 25 år tjeneste i 1909. Trak sig fra brandkorpset i 1917. Blev i 1918 udnævnt til æresmedlem af Aarhus Brandkorpsforening.


Litteratur og kilder

- Aarhus Borger, 1915-1920, Hæfte VII Udgiver: M.A. Caprani´s Fotografiske Atelier, Aarhus

56° 9' 32.51" N, 10° 12' 32.14" E 56° 9' 41.64" N, 10° 12' 11.46" E