Gellerupparken

Fra AarhusWiki

Gellerupparken er tegnet af arkitekterne K. Blach Petersen og Mogens Harbo og blev opført af Brabrand Boligforening 1968-72 som første led i det storstilede byggeprojekt ”Gellerup-planen”.

Montagebyggeri

Gellerupparken blev opført som rent montagebyggeri, hvor de færdigproducerede betonelementer blev løftet på plads af kraner. Denne byggepraksis muliggjorde, at tre lejligheder kunne færdiggøres om dagen.

Attraktive lejligheder

Gjellerupparkens lejligheder var i de første år meget attraktive, og inden byggeriet var færdiggjort stod folk i kø for at flytte ind i de moderne og relativt store boliger. Alle Gellerupparkens familielejligheder var på over 100 kvadratmeter og var udstyret med to badeværelser, vaskemaskine, køle-fryseskab og andre moderne faciliteter.

En by i byen

Tanken bag Gellerup-planen var at skabe en by i byen med plads til omkring 10.000 beboere, som i en form for minisamfund kunne få opfyldt deres sociale og kulturelle behov i umiddelbar nærhed til boligen. I årene efter Gellerupparkens opførsel blev der i tilknytning til boligområdet opført skole, kirke, bibliotek, kulturcenter og svømmebad samt indkøbscenteret Gellerup Center. Foruden anlægningen af grønne områder mellem boligblokken blev der endvidere opført forskellige udendørs faciliteter såsom bold- og tennisbaner, kælkebakke og en såkaldt ”pædagogisk legeplads”.

Kilder

  • Brabrand og Omegns Avis, 08.05.1969, nr. 18 B, 17. Årgang.
  • Brabrand Boligforening 1948-1988, Brabrand Boligforening 1988.