Funkis Bar

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Funkis Bar åbnede i 1933 i Koncertpalæets ejendom i Kannikegade 12. På 1.sal lå restauranten, som blev åbnet af Christian Jørgensen i 1929. Her kunne kunderne blandt andet nyde en 'væddeløbsmiddag', hvis de havde råd til at betale 4,50 kr., og ellers kunne der købes frokostretter fra 65 øre.

Funkis Bar lå i stueetagen, og navnet var inspireret af 1930'ernes funkisbevægelse med fokus på, at møbler og inventar skulle være funktionelt, ikke dekorativt. Med sine forkromede stålmøbler, hessianforhæng og fotostater på væggene helt i funktionalismens ånd blev baren hurtigt indtaget af de unge og især de studerende fra det nye universitet i Aarhus, Aarhus Universitet. Det var nogle små lokaler akkurat med plads til en bar langs væggen, et meget lille dansegulv, et klaver og en mikrofon. Ligesom på andre lignende beværtninger, skiftede solisterne hyppigt - et par eksempler på solister, der besøgte Funkis Bar, er Inger Christrup, Elisabeth Klein, Nana Tognarelli og Laila André.

Der blev hyppigt annonceret med udvalget af mad og drikke - eksempelvis i 1933 i Aarhus Stiftstidende: "Fredag Pølsegilde i "Funkis Bar". Pølser med Salat og Sauerkraut 90 Øre". Året efter var der igen pølsegilde og prisen var stadig 90 øre, men denne gang blev pølserne serveret med rundstykke og øl. I 1936 begyndte stedet at reklamere for drinksstøvlen; "Her er noget splinternyt. Kom ind og forlang en "Støvle". Herlig Drink. Nok til 4 Personer. 2,50 Kr. "Funkis Bar"". Drinksstøvlen bestod i en del år.

I 1941 var der kommet øldrikkende blå elefanter i baren - den aarhusianske tegner Arnold Bundgaard eller "Nold" stod bag en række plakater med øldrikkende elefanter, som blev hængt op i barens lokaler.

Funkis Bar lukkede i begyndelsen af 1950'erne mens restauranten ophørte i 1956 da Koncertpalæet blev købt af Aarhus Stiftstidende.

Bevillingshavere og bestyrere

  • 1929-1956: Christian Jørgensen. Fra 1929-1933 var han bestyrer, og herefter blev han indehaver. Jørgensen havde tidligere drevet Risskov Badehotel.

Kannikegade 12 på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=42542

Litteratur & kilder

  • John W. Oldam, Træk af hotel, pensionats og restaurationslivet i Aarhus, 1921-1941, 100-101