Risskov Badehotel

Fra AarhusWiki
Risskov Badehotel
Risskov Badehotel (Ukendt) 1910.jpg
Risskov Badehotel som det så ud i maj 1910.
Foto: Ukendt, Den Gamle By.

Indlæser kort...
Risskov Badehotel

Detaljeret information
Adresse
Bygning
Type Hotel Opført ca. 1893 Nedrevet Delvist, 1970'erne
Badehotellet i 1917, med den i 1910 tilbyggede veranda.

Risskov Badehotel (oprindeligt Riis Skov Badehotel) var et populært forlystelsessted beliggende i RisskovVejlby Fed nær stranden. Det blev opført omkring 1893 og var fra begyndelsen et cykelsportshotel, der havde til formål at betjene ryttere og offials ved den nærliggende cykelbane. Cykelbanen menes nedlagt i 1897 eller 1898, men hotellet blev stående, og den 15. maj 1904 åbnede det atter under ejerskab af den driftige Charles A. Ehlers, der indtil sin død i 1919 således stod i spidsen for et særdeles populært forlystelsessted for betrængte århusianere, ligesom det fungerede som hotel med belægning af tilrejsende gæster.

Hovedbygningen blev udvidet flere gange, i 1910 tilføjedes en stor veranda, hvorfra gæsterne til lyden af levende musik havde udsigt til stranden og bugten. Fra 1906 kunne man sejle dertil fra Aarhus med turistbåden Riis Skov. Med Ehlers' død gik etablissementet ind i en periode med stilstand, indtil teatercafeens vært, Albert Leth, overtog stedet i begyndelsen af 1930'erne. Hermed indledtes en periode med nyt liv; der blev danset både indendørs og på den åbne estrade om sommeren, ligesom åbningstiden blev udvidet til kl. 2. Morskaben var imidlertid højlydt, og nabolagets villaejere var ikke altid lige begejstrede for stedets succes. Der indløb klager, hvorfor sognerådet valgte at undlade at forny hotellets spiritusbevilling. Leth trak sig som konsekvens heraf tilbage fra forlystelseslivet.

I 1960'erne forsøgte man at genoplive stedet, men forsøget strandede nok engang på sognerådets modvilje ved at tildele en spiritusbevilling. I 1970'erne blev det gamle badehotel revet ned. Badehotellets store baghus kaldet palæet eksisterer imidlertid stadig; det er dog udstykket til lejligheder.

Se også


Litteratur og kilder

  • Jesper Toft Hansen
  • Bernhardt Jensen, Som Århus morede sig. Bestil materiale
  • Århus Stiftstidende 9.9.2003.
  • Demokraten 15.4.1973.