Chr. Winthers Vej

Fra AarhusWiki
Chr. Winthers Vej. Kort 1925 og 2018

Chr. Winthersvej blev navngivet i 1909, og var tidligere navnet på en vej der lå mellem P.M. Møllers Vej/ Paludan-Müllers Vej og Langelandsgade bagved Langelandsgades kaserne. Navnet blev på et byrådsmøde i 1940 ændret til Aarestrupsvej [1]. Der findes dog en gade med samme navn i Åbyhøj.

Chr. Winthers Vej i Åbyhøj

Chr. Winthers Vej er Åbyhøjs oprindelige gamle vejnavn på vejen mellem Silkeborgvej og Åbyvej. Og er i dag den eneste vej der hedder sådan i Aarhus Kommune. Navnegruppe af danske forfattere syd for Silkeborgvej i Åbyhøj.

Navngivet i 1923 efter den danske digter Rasmus Villads Christian Ferdinand Winther (1796-1876). Han var født i Fensmark ved Næstved. En flittig student blev han aldrig, men fik i 1824 sin teologiske eksamen. Som digter havde han svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Hans forfatterskab rummer en lang række lyriske og fortællende digte. Til børnene skrev han i 1835 diget Flugten til Amerika. Det blev også til nogle få noveller. I 1854 færddiggjorde han det lyriske romantiske storværk Hjortens Flugt. Senere digte og fortællinger nående aldrig samme dybde.

Chr. Winthers Vej Vej på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Chr. Winthers Vej

Note

Litteratur

  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018
  1. Aarhus Byråds Journalsager 983-1939