Carl Bertelsen & Co.

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...

Grosservirksomhed Carl Bertelsen & Co, stiftet af Carl Bertelsen (1842-1916) i 1869.

Carl Bertelsen startede sin købmandsvirksomhed i M.G. Bechs gård, der lå hvor Borgporten i dag ligger. Virksomheden startede godt, og efter blot et år i 1870 flyttede Bertelsen sin virksomhed til større lokaler i Skt. Olufs Gyde. I 1881 købte Bertelsen den store købmandsgård på Mejlgade 7, hvor virksomheden kom til at have hjemme fremover.

Virksomheden blev især stor på handel med kaffe, og Bertelsen var en af de første til at importere direkte fra produktionsstederne. På Mejlgade 7 fandtes store pakhuse til at rumme virksomhedens mange varer. Der blev kun handlet engros, og der var dermed ikke butik i købmandsgården.

I 1902 trak Bertelsen sig tilbage, og både gården og virksomheden blev købt af Victor Brabrand, der drev den videre under navnet Carl Bertelsen & Co. I en periode siges virksomheden at have været det største kolonialfirma uden for København. I 1918 optog Brabrand sin mangeårige repræsentant Carl Christian Aagaard (1874-1946) som kompagnon, og denne drev fra 1919 firmaet videre alene indtil 1938.

I en beskrivelse af firmaet fra 1905 kan vi læse, at der i de store pakhuse blandt andet var sække med ris og kasser med the fra Østasien, fint hvedemel og sirup fra Amerika, blommer fra Tyrkiet og mandler fra Sicilien. Der var også lofter stuvende fulde med kaffe i forskellige sorter som Java, Mocca, Domingo, Santos og Rio. Duften i pakhusene bag Mejlgade 7 må have været ganske eksotisk dengang i begyndelsen af 1900-tallet.

I 1923 bestod firmaets ansatte blandt andet af repræsentanterne Einar Jørgensen og Carl Nielsen, forvalter I.P. Jensen, kasserer F. Bodam, fuldmægtig E. Larsen, bogholdere H. Boye og H. Mortensen.

Firmaet ophørte i 1966.