Amtmandstoften

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra Amtsmandstoften)

Amtmandstoften var navnet på området mellem Sønder Allé, Fredensgade og Ny Banegårdsgade hvor i dag rutebilstationen ligger. Det var oprindeligt en lille lund, der i 1827 var blevet beplantet med træer.

Historien bag områdets navn er denne: Da Jens Andreas Graah (1787-1873), der var amtsmand i Århus fra 1843 til 1857, flyttede til byen, blev han lejer på Jægergården. Han ville imidlertid ikke bo så langt uden for byen, som Jægergårdens beliggenhed (ved Jægergaardsvej) dengang var. Man havde derfor planlagt at bruge arealet til ny amtmandsbolig, og byrådets havde allerede solgt grunden til ham for 1000 rigsdaler [1].

Planen blev dog ikke realiseret; men fordi Graah havde ejet grunden i nogle få år, blev den langt op i 1900-tallet kaldet Amtmandstoften. Der har således aldrig været tale om noget egentligt, officielt navn på området.

I 1872 solgte kommunen Amtmandstoften til Statsbanerne, træerne blev fældet og banespor til en gods- og rangerbanegård blev anlagt. Den nuværende rutebilstation blev åbnet her i 1930.

Litteratur

  • Kurt Lundskov (red): Jægergården - fra landsted til byhus.2001. Artikel af Kenn Tarbensen
  • Emanuel Sejr: Gamle Århusgader. 1960

Noter

  1. K.Lundskov, Jægergården