Aarhus Varieté-Salon
Aarhus Varieté-Salon var beliggende i Mindegade 1 og Mindegade 3 i årene 1888-1901.
Varietéen blev åbnet på ejendommens 1. sal af enkefrue Dorthea Kjær og sønnen Jacob Christian Kjær (1860-1922). Varietéen var indrettet i en almindelighed lejlighed og var ikke særlig stor, men den blev suppleret af en café i stueetagen.
I 1898 modtog byrådet en klage fra en række beboere i Mindegade med storkøbmand Hans Broge i front. Broge boede lige overfor varietéen, og han klagede over at få forstyrret sin aftenro af de opstemte mennesker, der ved midnatstid bevægede sig gennem gaden. Byrådet sendte klagen videre til politimester Christian Julius Thorup med anmodning om at tilbagekalde varietébevillingen. Det mente Thorup dog ikke var nødvendigt da han havde aftalt med fru Kjær, at lokalerne skulle være lukket og slukket kl. 23, og så mente han i øvrigt, at nattelarmen i lige så høj grad - hvis ikke mere - kom fra gæster på vej hjem fra andre beværtninger i Mindegade og de tilstødende gader.
Om der var mere larm her end i andre af byens gader er uvist, men én ting er sikkert - der var gang i den i lejligheden på 1. sal. Gæsterne kunne blandt andre opleve karakterkomikeren Hr. P. Jørgensen og et slesvigsk damekapel, og der kunne nå at være mange optrædener på én dag som en annonce fra fra 1890 viser:
- "Kl. 7-11: Benefice for chansonet-sangerinde frk. Catinka Larsen. 1. optræden af chansonet-sangerinde frk. Amalie Christoff. Gæsteoptræden af komiker og dame-imitator hr. Georges Brandt og frk. Helga Kachné. Kl. 10: En munter aarhusianderinde. Kl. 19 1/4 foredrager frk. Larsen for første gang "Den lille fiskerdreng". Entre 50 øre. Militære 25 øre."
Varietéen havde som andre beværtninger forbud mod at lade de optrædende damer spadsere rundt ude på gaden. Jacob Kjær løste dette problem ved at leje en åben vogn og selv køre damerne rundt i byen - dels for at de kunne få noget frisk luft, dels som reklame for varietéen.
Stedet blev i folkemunde kendt som "Øjet" og Jacob Kjær som "Diamant Kjær".
I 1901 forlod Jacob Kjær Mindegade og Aarhus for at blive direktør på Sommerlyst i Helsingør, og varietéen ophørte. Lokalerne blev efterfølgende overtaget af gæstgiver Andreas Wissing.
Mindegade 1 på Aarhusarkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Mindegade 3 på Aarhusarkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur & kilder
- John W. Oldam, Træk af hotel, pensionats og restaurationslivet i Aarhus, 1921-1941, 154
- Preben Rasmussens Udklipssamling 1800-1990, Mindegade 1
- Preben Rasmussens Udklipssamling 1800-1990, Mindegade 3
- Bernhardt Jensen, Fra det glade Aarhus, 1963