Landsby i Aarhus Kommune, tidligere Trige Kommune.

Beskrivelse i landsbymiljørapporten 1974

Følgende beskrivelse er citeret fra rapporten Landsbymiljø i Århus Kommune 1974.

Klassificering: Storlandsby.

Geografi og bevoksning:

Det gamle Trige ligger i fladt terræn og Trige hovedvej i terræn svagt skrående med Byhøjen som top. Byens beplantning som helhed træder ikke særligt frem, området Smedebroen-etagebyggeriet må endda betegnes som meget bart.

Bygninger og erhverv:

7 gårde og 151 beboelseshuse med udhuse. Landsbyens funktion bedømt efter de enkelte bygninger må betegnes som 13.6% gård-orienteret, 73,9% beboelses-orienteret, 2,5% offentlig, 2,5% industri og 2,5% med kombinerede funktioner.

Vejnet:

Trige er opbygget i tre dele: 1) Det gamle Trige, hvor vejnettet er præget af moderat trafikerede biveje, som er asfalterede og kun delvis med fortove. 2) Trafikken på den retlinede Randersvej dominerer helt denne bydel. Derfor er de tilstedeværende fortove livsnødvendige. Byhøjvejen er dog en grusvej uden fortove og kun meget lidt trafikeret. 3) de to dele 1) og 2) er i løbet af de sidste årtier som følge af det Aarhusianske pres vokset sammen i boligbyggeri, bygget langs regelmæssigt grenede asfaltveje med fortove.

År 1974
Indbyggertal 400
Antal bygninger 204 bygninger fordelt på 170 ejendomme, heraf 7 landbrug
Antal bygninger klassificeret som bevaringsværdige
Særkende for landsbyen Som bevaringsværdifuldt byområde bør nævnes de første 5-6 huse langs begge sider af Bærmosevej. Den vigtigste negative faktor for Trige er den for store målestok, som langsomt turer med at ødelægge landsbyen; den gennemgående hovedvej, udstillingen af Harvester International og det igangværende etagebyggeri er eksempler herpå. Derudover er byen behersket af en del uorden; især Smedebroen og Randersvej gør et uordentligt indtryk.

Kilde: Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.

Litteratur og kilder:

Kilde: Landsbymiljø i Århus Kommune 1974. Geografisk Institut, Aarhus Universitet.

Historisk Samfund for Århus Stift: http://www.historisk-samfund-aarhus.dk/artikler