Aarhus Telegrafstation: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
m (kategori minus irrelevant foto)
mNo edit summary
Linje 19: Linje 19:


==Litteratur og kilder==
==Litteratur og kilder==
*Aarhus Stiftstidende 13. december 1856, Aarhus Stadsarkiv
*Aarhuus Stiftstidende 13. december 1856
*Lokalhistorisk samling, Aarhus Kommunes Biblioteker
*Lokalhistorisk samling, Aarhus Kommunes Biblioteker

Versionen fra 28. sep. 2012, 21:46

Aarhus Telegrafstation, Mejlgade 6 ca. 1896. Telegrafen er flankeret af store tavler. De er en indikation på, at telefonen efterhånden er slået igennem i Aarhus, men det er en anden historie!

Telegrafens gennembrud optog den lokale avis Aarhuus Stiftstidende, og den 13. december 1856 kunne følgende. nyhed læses:

"I Eftermiddag har man anstillet den første Prøve med den elektroniske Telegraph mellem Aarhus og Randers, og Resultatet var meget tilfredsstillende. På afsendte Spørgsmaal modtages øieblikkeligt Svar"

Nogle uger senere blev Den Kongelige Telegraphstationen åbent for offentligt brug.

I de første år var Den Kongelige Telegraphstation beliggende i Rosensgade, men i 1863 kunne Aarhuus Stiftstidende bekendtgøre, at telegrafstationen flyttede til Arkitekt Schrøders gård, Fredens Torv 8. Her havde ’postkontoret' til huse frem til 1905, hvor det flyttede til Kannikegade 16.

Efterhånden skød flere telegrafstationer op. På billedet til højre ses Aarhus Telegrafstation, Mejlgade 6. At telegrafstationen lå i samme ejendom, som borgmester Ulrich Christian von Schmidten boede i, var ikke tilfældigt. Borgmesteren skulle naturligvis kunne kommunikere med omverdenen.




Litteratur og kilder

  • Aarhuus Stiftstidende 13. december 1856
  • Lokalhistorisk samling, Aarhus Kommunes Biblioteker