Z-Huset

Fra AarhusWiki
Z-Huset
Sdfi skraafotos z-huset 2023.png
Z-Huset. 2023.
Foto: Skråfotos, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Indlæser kort...
Z-Huset på Aarhus Ø.

Detaljeret information
Adresse
Adresse Bernhardt Jensens Boulevard 107-129, Dagmar Petersens Gade 90-106, Esther Aggebos Gade 2-18, Jette Tikjøbs Plads 3-13 Matrikel nr. 2148en, 2148dm, 2148di
Bygning
Type Etageejendom (boliger+erhverv) Opført 2017 Arkitekt Sahl Arkitekter (først ved Dorte Mandrup Arkitekter) Bygherre Z-Huset A/S Areal Ca. 26.000 m² (Heraf erhvervsareal på 1.100 m² og boliger på ca. 25.000 m²)

Z-Huset er et kombineret bolig- og erhvervsbyggeri beliggende for enden af Bernhardt Jensens BoulevardAarhus Ø. Mod nord og nordvest ligger Z-Huset nær boligbyggeriet SHIP og den fælles plads Jette Tikjøbs Plads, mens bebyggelsen mod syd og sydvest ligger ud til Esther Aggebos Gade og byggeriet Havnehusene. Navnet på bygningskomplekset stammer fra ”z-”formen, som de tre bygningslængder tilsammen danner.

Z-Huset rummer i alt 223 lejligheder i størrelser fra 67 og op til 204 kvm. Alle lejligheder har altan, og mange har også en stor tagterrasse. De er endvidere indrettet med gulv-til-loft panoramavinduer, der bidrager til et stort lysindfald.

Stueetagen er delvist indrettet til erhverv. Under bygningen ligger en p-kælder på 17.000 kvm fordelt på to etager. Der er både privat- og offentlig parkering.

Ved Z-Huset er der flere rum til ophold. Rummene består af åbne gårdrum som langs husene har fået udlagt flisearealer og består af grønne arealer i de resterende områder.

Det nuværende projekt er resultat af en konkurrence i 2011, som blev vundet af Sahl arkitekter, som i dag er Rambøll Architecture og opført af totalentreprenør A. Enggaard A/S. Det oprindelige projekt blev vundet af Dorthe Mandrup Arkitekter i 2007, og efter kælderetagen blev færdig i 2009 kom hele Z-Huset byggeriet på pause. Projektet blev i 2014 finansieret på ny med A. Enggaard som totalentreprenør. Da projektet genopstartede var de to etagers kælder etableret, og den skulle delvist nedbrydes, før efterfundering kunne finde sted.

Z-Huset på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Z-Huset

Litteratur og kilder