Torvenes Brøndsløjfe
Torvenes Brøndsløjfe, i folkemunde blot kaldet Vanddragen, var en kunstinstallation af kunstneren Elisabeth Toubro, der stod centralt på Store Torv fra 2003-2020. Skulpturen var det vindende indslag i en konkurrence om udsmykningen af Store Torv, og blev indviet den 1. oktober 2003. Skulpturen var af sort diabas, rustfrit stål og støbejern, og havde en højde af 3,7 meter og længde på 19 meter.
Værket blev samfinansieret af Aarhus Kommune og Statens Kunstfond. Værket rummede klare referencer til Domkirkens runde facademonumenter, til åen, vandet og Store Torvs historiske funktion som brøndtorv. Fra værkets top strømmede vandet ned af en indre spiral, igennem tre bølgende stålvægge og videre hen over den lange tunge af sort diabas til det store brønddæksel, der var udsmykket med et mønster hentet fra Domkirkens tårn.
Værket viste sig imidlertid at indeholde funktionelle problemer, hvorfor det var vanskeligt at sikre værkets drift og funktionalitet. Det gav anledning til senere tekniske forbedringer af værket, herunder en opsamlingsrende omkring værkets høje metaltårn til opsamling af det vand, der ellers flød ud over torvet og dannede vandpytter.
En overgang diskuteredes en genplacering af værket, f.eks. ved Aros Kunstmuseum, idet flere iagttagere fandt, at værkets æstetiske kvaliteter ikke hang sammen med Store Torvs øvrige profil. En eventuel genplacering, hvilket der en overgang var politisk vilje til at gennemføre, blev imidlertid mødt med kritik af kunstneren og Statens Kunstfond; værket var skabt med henblik på Store Torv, hvorfor en flytning ikke var hensigtsmæssig, lød argumentationen. Omkostningerne ved en flytning, der blev anslået til adskillige millioner kr., vakte tillige harme blandt store dele af byens borgere; en meningsmåling foretaget af Epinion i september 2005 viste derfor flertal for at beholde værket på Store Torv. Værket var derfor længe at finde på Store Torv, men dets placering samt funktionelle og æstetiske kvaliteter debatteres dog kontinuerligt op igennem 2010'erne. I foråret 2020 var det dog slut med Vanddragen, der blev fjernet til fordel for andre interimistiske opholdsinstallationer med grøn beplantning.
Litteratur og kilder
- Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
- Elisabeth Toubro - værker 1983 - 2004, red. Lene Burkard. Bestil materiale
- Elisabeth Toubro, Katalog udstillet i forbindelse med udstillingen "Golmems øer".
- Århus Stiftstidende 1.10.2003. 18.11.2004. 10.11.2005. 26.11.2004.