Thunøgade 14

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Th. Villa fra 1884, Thunøgade 12B. Tv. villa fra 1897, Thunøgade 14. Foto: Poul Pedersen, Stadsarkitektens Kontor, 1978-1985. Aarhus Stadsarkiv.

Villaejendom i Thunøgade.

På adressen Thunøgade 14 ligger en 2 1/2-etages vinkelbygget rødstensvilla fra 1897. Villaen blev opført for overlærer Jens J. Olsen.

Da villaen i sin tid blev opført, lå den tilbagetrukket på grunden i en fin have, men i dag ligger den skjult bag den nyligt opførte byvilla Oktogon fra 2013, tegnet af E+N Arkitektur. Det er ofte skæbnen for mange af de gamle købstadsvillaer, der med årene er havnet i skyggen bag nye etageboligbyggerier. Det skyldes, at de gamle købstadsvillaer tilhørte den ældste fase i udbygningen af Aarhus, hvor villaformen var den foretrukne boligform for de økonomisk velstillede borgere, som flyttede udenfor bymidten. De første villaer blev opført før den senere udbygning med karréer og randbebyggelser, og villaernes placering forklarer dermed de til tider uregelmæssige gadeføringer, der præger de gamle bykvarterer, da man måtte respektere de ældre eksisterende gadestrukturer og ejerforhold. Men i dag havner villaerne i skyggen i takt med en fortætning af midtbyens kvarterer.

SAVE-registrering

I 2012 blev den gamle villa SAVE-registreret af Aarhus Kommune, som vurderede den til at have en middel bevaringsmæssig værdi på 5

Thunøgade 14 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Thunøgade 14

Se også

Kilder

  • Ø-gade kvarteret Århus, Registrant Magistratens 2. afdeling, Stadsarkitektens Kontor, 1983.
  • Preben Rasmussens Udklipssamling (1800-1990), Aarhus Stadsarkiv.
  • Kulturarvstyrelsens database over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB): https://www.kulturarv.dk/fbb/index.htm.