Tato Jim

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Fotograf: Bjarke Remme Larsen, 1980, Aarhus Stadsarkiv.

Tato Jim var en tatovørforretning der lå i Mejlgade 51 i perioden ca. 1965-1991. Den blev drevet af Tato Jim, der havde det borgerlige navn Hakon Jørgensen (1924-1998).

Tato Jim før Mejlgade

Hakon Jørgensen blev født i Fårvang ved Hammel i 1924 og allerede i skolen begyndte han at tatovere sine kammerater med en hjemmelavet maskine lavet af en dørklokke. Som 13-årig fik han hyre som køkkendreng på et skib, og efter nogle år på havet kom han i lære hos tatovøren "Tato Jack" i Nyhavn. Efter krigen købte han sammen med en veninde en vogn og to heste. Med dem kørte de rundt i Nordeuropa i slutningen af 1940'erne og begyndelsen af 1950'erne og tatoverede og spillede musik. Et rygte fortæller, at de havde en tatoveret gris med som reklame. Vognen blev senere skiftet ud med en bus. I disse år kom Tato Jim også forbi Aarhus, før han endelig slog sig ned i byen omkring 1965.

Fotografi Tato Jims forretning i Mejlgade.
Fotograf: Bjarne Gren, 1968, Aarhus Stadsarkiv.

Tatovørforretningen i Mejlgade

I 1964 eller 1965 åbnede Tato Jim sin tatovørforretning i Mejlgade 51, der ifølge ham selv lignede "en horekasse i havsnød" før han dekorerede facaden med farverig udsmykning. Her lå forretningen, trods en vis skepsis fra byens borgere, indtil 1991, og Tato Jim og hans tatoveringer blev noget af en legende inden for tatoveringsmiljøet. Han yndede særligt at tatovere roser og sømandsmotiver.

Tato Jim blev kendt i bredere kredse, da han solgte sin egen ligkiste på auktion i 1984. Han havde købt den et årti tidligere, da han "følte sig sløj" og ville "bruge sine sidste kræfter på at udsmykke festligt". En artikel i Stiftstidende ifm. auktionen beskriver kisten:

"Han malede den ganske vist sort, men på låget, som han havde bestilt uden kors, gav han plads til en frækt udseende engel iført vinger på en åbenstående sort frakke. Til låget skaffede han desuden et ægte koøje med den motivering, at han gerne til den tid ville se, om jordpåkastelsen skete efter gældende regler. [...] Den er foret med imiteret lammeskind, der er rosa, og udbygget med lommer indeholdende tre øl, en halv flaske snaps, en pakke cigaretter og et par pornoblade. Indvendig er låget formfuldendt optaget af fotografiet af et damemenneske iført ikke ret meget andet end perler."

I 1991 lukkede han forretningen og flyttede tilbage til sin fødeby Fårvang, hvor han bl.a. beskæftigede sig med at bygge modelskibe, inden sin død i 1998.

Se også

Mejlgade 51 på Aarhusarkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Mejlgade 51

Litteratur og kilder