Store Torv 14

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Markedsdag på Store Torv. Store Torv 14 ses i baggrunden, yderst til venstre. Hammerschmidt Foto, ca. 1922, Aarhus Stadsarkiv.

Store Torv 14 er en adresse på Store Torvs nordside, der i dag huser en forretning fra Royal Copenhaden samt luksuscykelforretningen, Biomega.

Frem til 1914 lå på Store Torv 14 et ældre, treetagers forhus med to sidebygninger. Forhuset havde en grundmuret facade ud til torvet, hvor der lå to butikker i stueetagen.

Guldsmed i generationer

Den tidligere ejendom på Store Torv 14 var i generationer ejet af guldsmedslægten Wendelboe, som både boede og drev forretning i forhuset. Niels Holst Wendelboe blev den sidste i slægten, der havde guldsmedeforretning på matriklen, da den få år efter hans død i 1904, blev overtaget af guldsmeden, Johan Heinrich Bartels, i 1909. Han drev forretningen frem til sin død i 1965, og herefter blev den drevet videre af andre helt frem til 1973, hvor den til sidst måtte lukke.

En ny bygning

I 1909 købte murermester J. Chr. Jensen ejendommen, hvor han rev det gamle hus ned for at bygge nyt. Det nye hus, der stadig ligger på Store Torv 14, blev opført i 1914 og er en fireetagers, grundmuret bygning med kælder, mansardtag og en rigt ornamenteret facade med elementer i nyklassicistisk stil. Det ligner til forveksling, at huset hører sammen med bygningen på Store Torv 16, og begge ejendomme er da også tegnet Rudolf Frimodt Clausen (1861-1950) og opført af J. Chr. Jensen. Det blev de dog ikke samtidig, da nummer 16 stod færdig allerede i 1904 - 10 år før nummer 14.

Den nye bygning blev indrettet til butikker i stueetagen og kontorer og beboelse i de øvrige i etager. Ud over guldsmedeforretningen, som lå der frem til 1973, har ejendommen gennem tiden huset et væld af forskellige butikker inden for alskens brancher.

Senest overtog Royal Copenhagen butikslokalerne til højre i ejendommen i 2012, mens luksuscykelforretningen, Biomega flyttede ind til venstre i august 2020.

Se også

Store Torv 14 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Store Torv 14

Litteratur og kilder

  • Kenn Tarbensen og Nicolaj Falberg Jensen: "Torvehuse", Turbine Forlaget og Aarhus Byhistoriske Fond, 2021
  • Aarhus kommunes byggesagsarkiv: Store Torv 14