Store Torv 11

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Der siges farvel til sporvogne i Aarhus på Store Torv. I baggrunden ses Kosmorama på Store Torv 11. Fotograf: Ole Olesen, 1971, Aarhus Stadsarkiv.
Store Torv 11 på hjørnet af Store Torv og Maren Smeds Gyde. Fotograf: Andreas Fritz, 1865, Aarhus Stadsarkiv.

Store Torv 11 er en adresse på Store Torvs sydside. På Store Torv 9 og 11, samt Skt. Clemens Stræde 5, lå der gennem århundreder en stor bindingsværksgård, der på Store Torv 11 blev erstattet med et toetagers rokokoinspireret forhus ud til torvet i 1866.

I dag ligger Aktieselskabet City Center Sct. Clemens’ forhus fra 1986 på adressen, hvor McDonald’s indtil november 2020 havde hjemme.

Biografteatret Kosmorama

I 1912 købte A/S Kosmorama bygningen på Store Torv 11 og ombyggede forhuset og sidehuset, der vendte ud mod Maren Smeds Gyde, til biografen, Kosmorama. I 1955 købte de også Skt. Clemens Stræde 5 for at kunne udvide biografen bagud. Her brød de en daværende, gammel lagerbygning ned og opførte bygninger til en ny og – efter tidens standarder – moderne biografsal. Forhuset blev ligeledes revet ned og i dets sted opførtes en ny og imødekommende indgangsbygning med et neonspækket overdække på biograffacaden.

Butikscenter, café og diskotek

I 1985 oplevede Kosmorama biografdøden, og ejendommen blev solgt til Aktieselskabet City Center Sct. Clemens. De ønskede at opføre et stort butikscenter med 35 specialbutikker i biografens sted, og i 1986 blev det meste af Kosmoramas bygninger enten revet ned eller stærkt forandret. Den nye bygning, der herefter opførtes, fik glasfacade ud mod Marens Smeds Gyde og indgang på hjørnet af gyden og Skt. Clemens Stræde. Drømmen om et stort butikscenter blev dog ikke opfyldt, da der kun blev plads til fem butikker i stueetagen, og første og anden sal blev indrettet med kontorer.

Forhuset ud mod Store Torv blev tre etager højt med tre store, fremskudte vinduespartier der strakte sig vertikalt over både første og anden sal. Denne nye bygning, som stadig ligger der i dag, er med sin opførelse i 1986 Store Torvs yngste bygning. Her flyttede Café Cosmo ind i 1986, hvor der indrettedes café i stueetagen og diskotek på de øvrige to etager. Siden har der ligget caféer og restauranter med skiftende ejere i forhuset, og senest har McDonald’s fra 1995 til 2020 haft hjemme i bygningen.

Se også

Store Torv 11 på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Find mere information på AarhusArkivet

Store Torv 11

Litteratur og kilder

  • Kenn Tarbensen og Nicolaj Falberg Jensen: "Torvehuse", Turbine Forlaget og Aarhus Byhistoriske Fond, 2021
  • Jyllandsposten, ”McDonald’s flytter fra Store Torv”, 09.11.2020