Sri Ram Chandra Mission

Fra AarhusWiki

Sri Ram Chandra Mission (SRCM) blev grundlagt i Indien i 1945 af Sri Ram Chandra fra Shahjahanpur (18991983), som opkaldte missionen efter sin mester Sri Ram Chandra (1873-1931) fra Fatehgarh. Sri Ram Chandras udvalgte efterfølger, som er missionens nuværende mester, hedder Sri Partasarathi Rajagopalachari (1927-) og er bosiddende i Chennai i Indien.

Sri Ram Chandra Mission er en spirituel forening, der udelukkende beskæftiger sig med meditation. Deres meditationsmetode kaldes Sahaj Marg (den naturlige vej) og stammer fra den hinduistiske raja-yogatradition.

I Sahaj Marg-metoden er systemet blevet forenklet og tilpasset en moderne livsførelse, så udøveren kun behøver at meditere. Målet med meditationen er at opnå en enhed med det guddommelige princip, som eksisterer i såvel kosmos som i menneskets indre kerne. Kernen forstås som en oprindelig kerne, mennesket har haft gennem flere liv, og som er upåvirket af ydre stimulanser. Hvis det lykkes at få kontakt til denne kerne, vil man være i balance med sig selv og kosmos. SRCM mediterer i særlig grad på hjertet, fordi det opfattes som det organ, der under meditationen pumper guddommelig energi rundt i resten af kroppen. I forbindelse med meditationen er også ’transmission’ og ’cleaning’ centrale begreber. Transmission er en overførsel af det guddommelige, en subtil, spirituel energi, mellem mesteren, det vil sige Sri Partasarathi Rajagopalachari, og abhyasien (den, der praktiserer). Transmissionen kræver ikke geografisk nærvær, men spirituel kontakt. Hvad angår cleaning, efterlader vores tanker og handlinger ifølge Sahaj Marg samskaras (indtryk), der ophober sig som snavs i menneskets sind og hjerte samt hindrer det i at realisere sit potentiale for spirituel vækst. Cleaningen er en renselse af sindet, der fjerner samskaras og gør abhyasien rede til at modtage transmission. Cleaningen er det vigtigste i den daglige praksis, hvortil den yderlige meditation skal betragtes som støtte og supplement.

Selv om SRCM, som anført ovenfor, har tilknytninger til den hinduistiske tradition, lægger foreningen vægt på, at meditationen er en spirituel praksis frem for en religiøs eller terapeutisk praksis. SRCM ønsker således ikke at blive et godkendt trossamfund. Foreningen skelner skarpt mellem religion og spiritualitet, idet den mener, at religion indebærer et ydre guddommeligt princip, ritualer og dogmer, hvilket den ikke selv har. Ifølge SRCM’s spirituelle lære findes det guddommelige både i kosmos og menneskets indre og er derfor ikke et rent ydre princip. Derfor anser SRCM ikke sig selv for en del af hinduismen.


Gruppens historie i lokalområdet

SRCM blev officielt stiftet i København i 1972, men Sahaj Marg-meditationen er blevet udøvet i Danmark siden slutningen af 1960’erne, bl.a. i et meditationscenter i Greve Strand. Interessen for Sahaj Marg har siden da medført, at meditationscentre er blevet etableret i Aarhus, Esbjerg, Odense og Aalborg, samt at der i 1992 blev etableret et europæisk hovedcenter, Vrads Sande Ashram, i Bryrup i Midtjylland. Meditationscentret i Aarhus åbnede i midten af 1970’erne på Pontoppidans Gade 7, men på grund af pladsmangel rykkede foreningen senere til nogle større lokaler i Fredensgade 39. I november 2011 flyttede SRCM til deres nuværende lokaler i Vestergade 41, fordi lokalerne i Fredensgade var blevet for store. Lokalerne i Vestergade deles med Life Mission og er lejet af Filosofisk Center, som ejer bygningen.

Organisation

SRCM er på landsplan godkendt og registeret som en almennyttig forening og som en NGO (NonGovernmental Organization) på verdensplan. Organisationens hovedsæde ligger i Chennai i Indien. SRCM er repræsenteret i ca. 80 lande og har omtrent 200.000 medlemmer. På landsplan har SRCM i Danmark en national bestyrelse, som varetager den organisatoriske del. Denne bestyrelse, samt to suppleanter, vælges på en generalforsamling efter indstilling fra mesteren i Indien. Lederen af det enkelte meditationscenter udpeges af den nationale bestyrelse og behøver ikke mesterens godkendelse. Mesteren i Indien er SRCM’s eneste åndelige leder, og foreningen er på både lokalt og nationalt niveau forpligtet til at følge de spirituelle retningslinjer, han giver.

Der er indenfor de sidste 10 år sket en del organisatoriske ændringer indenfor SRCM, særligt på det internationale niveau. Fx har SRCM indført regionale koordinatorer, fx for regionen Europe North, som består af Skandinavien, England og Irland. Desuden har SRCM i 2010 oprettet et Global Service Team, hvor kontinentale koordinatorer er repræsenteret. Disse ændringer har endnu ikke påvirket foreningen i Aarhus væsentligt, men de håber på i fremtiden at få flere inputs fra andre lande.


Medlemmer

Indenfor SRCM findes der både brugere og medlemmer, som dog begge benævnes abhyasier. Abhyasibegrebet anvendes i forhold til den spirituelle praksis, mens skellet mellem brugere og medlemmer er nødvendigt indenfor foreningens organisatoriske struktur. Som medlem betaler man medlemskontingent og har indflydelse i form af stemmeret til bestyrelsen, hvilket brugere ikke har. Medlemmerne udgør SRCM’s kerne, og på landsplan findes der omkring 350 medlemmer, hvoraf ca. 30 praktiserer i Aarhus. For 10 år siden lå det lokale medlemstal på 40-50 personer. Ifølge foreningen er de primære faktorer for det faldende medlemstal, at Aarhus er en universitetsby, hvor mange bosætter sig under studiet, men derefter flytter på grund af arbejde og lignende. Nogle medlemmer har desuden valgt at benytte meditationscentret i Vrads Sande i stedet for centret i Aarhus. Størstedelen af medlemmerne er etniske danskere i alderen 45-60 år. Blandt medlemmerne er der en svag overrepræsentation af kvinder.

Majoriteten af nye medlemmer er primært kommet i kontakt med SRCM gennem deres personlige netværk, mens få andre er kommet til efter forskellige offentlige foredrag om meditation eller beslægtede emner. For at blive medlem skal man være myndig, man må ikke være misbruger af alkohol og euforiserende stoffer eller være i behandling for psykiske lidelser. Det skyldes, at meditationen er en proces, der kræver, at abhyasien er i balance med sig selv. Før medlemskabet har abhyasien normalt også haft en prøveperiode af op til et års varighed, hvor vedkommende har fået vejledning af en preceptor. SRCM har ingen regler for sine medlemmer. Det anbefales derimod at leve efter foreningens 10 maksimer, fx at være sandfærdig og taknemmelig samt at afholde sig fra kødspisning og indtagelse af alkohol, fordi begge dele tynger og sløver bevidstheden. Medlemskabet er åbent for alle, men SRCM anbefaler, at abhyasien ikke er medlem af andre meditationsgrupper, fordi disse benytter andre meditationsteknikker og har et andet fokus.


Økonomiske forhold

Alt arbejde i og for foreningen er frivilligt og ulønnet. Der hersker ingen forventninger til medlemmerne angående den frivillige arbejdskraft, og man kan godt være medlem uden at udøve frivilligt arbejde. SRCM har dog faste udgifter til fx husleje og andre arrangementer, som finansieres via medlemskontingentet på 500 kr. pr. år og frivillige donationer. SRCM modtager også en beskeden offentlig støtte fra tipsmidlerne, fordi de er en registreret velgørende forening. Foreningen har derforuden få indtægter fra cafédrift, bogsalg, seminarer og loppemarkeder i forbindelse med centret i Vrads Sande.


Religiøs/spirituel praksis

For alle, der vil udøve Sahaj Marg-meditationen, udføres der et initiationsritual. Initieringen består i, at abhyasien sidder og mediterer ca. 30 minutter i tre på hinanden følgende dage med en preceptor, som har en ledende post i organisationen. Denne intense meditation kaldet en sitting er til for at åbne op for transmissionen og for, at abhyasien kan blive renset. Der sker således en grundlæggende renselse kaldet cleaning på dette stadie, som er nødvendig, for at abhyasien kan få fuldt udbytte af de senere transmissioner.

I forhold til den daglige, individuelle praksis skal abhyasien ideelt set meditere én time om morgenen med fokus på det guddommelige lys i sit hjerte, der forbindes med den guddommelige kerne. Hjertet anskues i den sammenhæng som det nærmeste bindeled mellem den indre kerne og det guddommelige princip i kosmos. Formålet med morgenmeditationen er at komme væk fra sit tankemylder og regulere sansernes virksomhed på en måde, så de bringes tilbage til deres oprindelige stadie. Det vil sige, som da sanserne første gang antog den menneskelige form og stadig udgjorde en enhed med det guddommelige princip. Om eftermiddagen bør abhyasien foretage en cleaning, hvor vedkommende fokuserer på at slippe af med samskaras. Abhyasien skal her forestille sig, at disse tyngende elementer forsvinder ud gennem ryggen som røg. Endelig skal abhyasien meditere over en bøn om aftenen. Bønnen henvender sig til abhyasiens indre mester, den indre kerne, og minder vedkommende om, at det er denne mester, der arbejdes ind mod at nå.

I meditationscentrene foretages der både individ- og gruppesittinger. Disse foregår henholdsvis hver 14. dag og én gang om ugen. Til de individuelle sittinger mediterer abhyasien under vejledning af en preceptor, der agerer som mediator mellem abhyasien og mesteren i Indien. Gruppesittingerne fungerer på lignende måde, men her mediterer flere abhyasier på samme tid. Fællesaktiviteter omfatter også studiekredse, hvor medlemmerne mødes og diskuterer litteratur, fx skrifter af deres åndelige mestre. Disse møder foregår typisk i Vrads Sande om søndagen.

Meditationscentret i Aarhus er enkelt indrettet, så abhyasierne ikke forstyrres af unødvendige sanseindtryk. I lokalet står et billede af den nulevende mester, men ellers er der ingen udsmykning. Billedet har ingen betydning for meditationen, men er opstillet som erindringsmotiv for abhyasierne.


Eksterne relationer

Fordi SRCM er en registreret velgørende forening, har den på det organisatoriske niveau relationer til offentlige instanser såsom SKAT og kommunen. Hvad angår deres spirituelle lære, har de ingen eksterne øvelsesprogrammer, men holder informationsmøder for eventuelle interesserede hver søndag fra 10.00 til 11.00 i Vrads Sande. Tidligere har foreningen i Aarhus holdt lignende arrangementer, men disse er ophørt igen, fordi der ikke var nok fremmødte. Desuden lægger SRCM informationsfoldere ud på biblioteker. Generelt har foreningen et godt forhold til deres lokale omgivelser og nyhedsmedierne. Det er primært de lokale medier, de har været i kontakt med, fx TV 2 Østjylland og lokale aviser. Sidste gang, de var i kontakt med medierne, var for et par år siden i Midtjyllands Avis i forbindelse med deres café i Vrads Sande.


Forandringer

Der er især sket organisatoriske forandringer på et internationalt niveau, som endnu ikke har haft betydning for lokalgruppen i Aarhus, hvor der ikke er sket de store forandringer de sidste 10 år.


Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.