Anonym

Aarhus Rutebilstation: Forskelle mellem versioner

Fra AarhusWiki
ingen redigeringsopsummering
No edit summary
No edit summary
Linje 1: Linje 1:


Blev indrettet i henholdsvis [[Rosensgade]] 28 og [[Graven]] 19 i 1923.
I 1923 blev den første rutebilstation indrettet i henholdsvis [[Rosensgade]] 28 og [[Graven]] 19. På grund af den trange plads i midtbyen blev rutebilstationen dog allerede flyttet til sin nuværende placering på [[Amtmandstoften]] i 1929. Siden 1999 har det været planen at flytte stationen til en rampe bagved [[Aarhus Hovedbanegård]].


Er idag placeret [[Fredensgade]] 43 også kendt under navnet [[Amtsmandstoften]].
=== Socialdemokraterne var imod rutebiler ===
I tiden omkring den første verdenskrig begyndte den kollektive trafik mellem Aarhus og oplandet at blive motoriseret. I 1903 gav byrådet tilladelse til en fast rute mellem Åbyhøj og Aarhus, som i første omgang bestod af en hestevogn med otte pladser og som kørte otte ture daglig. I 1912 kom det imidlertid til en ophedet debat i byrådet, da ejerne søgte om tilladelse til en automobilrute og i den forbindelse om etablering gadelys Silkeborgvej. Socialdemokraterne var nemlig imod, at ”skattelyene” i nabokommunerne skulle få for nemt ved at tjene penge i Aarhus, samtidig med at de sled på vejene. De øvrige partier derimod mente, at bedre forbindelser med oplandet ville gavne de handlende.
 
Trods modstanden var antallet af rutebilsforbindelser mellem Aarhus og oplandet vokset til 31 i 1923. Rutebilerne var dengang så små, at det var en sensation, da Åbyhøjruten fik en vogn med 30 pladser i 1928. Ikke desto mindre gav rutebilerne anledning til trafikkaos, da de havde endestationer forskellige steder i den indre by og også fungerede som pakketjeneste. Da der derfor i 1923 blev bebudet et forbud mod rutebiler i Nørre Allé, Guldsmedegade, Vestergade og på Store Torv, tog rutebilejernes formand, Johan Strandgaard, initiativ til at oprette byens første rutebilstation.


=== Rutebilernes forløber ===


Baggrunden for driften af rutebiler i Aarhus og omegn kan, fremgår det af en af [[Demokraten]] skrevet artikel, at være de såkaldte Dagvogne og deligencer. Disse transporterede nemlig folk rundt i byens områder, hvilket i 1903 blev systematiseret. Det skete ved at et Selskab i [[Åbyhøj]] blev etableret.
Selskabet ønskede nemlig at: "lave en fast Ruteforbindelse med Aarhus med en Dagvogn, som kunde have 8-10 passagerer, og som kørte 8 ture daglig" (Demokraten, Torsdag, 29.5. 1930).


=== Flytningen af Rutebilstationen og sammenknytningen af trafik og økonomi ===
=== Flytningen af Rutebilstationen og sammenknytningen af trafik og økonomi ===
Linje 42: Linje 42:


* Avisudklip fra perioden 1929-31 fra Erhvervsarkivet i Aarhus om Aarhus Rutebilstation
* Avisudklip fra perioden 1929-31 fra Erhvervsarkivet i Aarhus om Aarhus Rutebilstation
(Demokraten, Torsdag, 29.5. 1930).


[[Kategori:Arkitektur]]
[[Kategori:Arkitektur]]
273

redigeringer