Schalburgtage på Aarhus Teater
Aarhus Teater blev – som resten af Danmark – rystet ved tyskernes besættelse i april 1940.
Igennem de følgende år mærkede teatret de vanskelige, utrygge og knappe tider, men fortsatte alligevel med at opføre forestillinger. Dråben, der fik bægeret til at flyde over og Aarhus Teater til at aflyse en forestilling, kom ikke før næsten til sidst i Besættelsestiden. Det skete, da nazisterne begyndte at lave den såkaldte schalburgtage, dvs. terrorangreb mod civile mål, som hævn for modstandsbevægelsens angreb på besættelsesmagten. Aarhus blev hårdt ramt, og om natten den 22. februar 1945 ramte en bombe Aarhus Teaters facade mod Bispetorvet og smadrede bl.a. forhallen, billetkontoret og foyeren (buegangen).
Det var dagen før generalprøven på ”Den Glade Enke” med Else-Marie og Hans Kurt som gæstespillere i hovedrollerne, men forestillingen måtte nu aflyses resten af sæsonen. Få aftener efter optrådte det sagnomspundne par dog i en matiné i Regina-Teatret, hvor pengene gik til personalet på Aarhus Teater. Tillige sikrede bestyrelsen med et beløb på 60.000 kr., at alle kunne få fuld løn sæsonen ud.
Ved hjælp af arkitekt Christian Frederik Møller (1898-1988) stod Hack Kampmanns teater genopbygget og smukt restaureret allerede ved den første sæsonåbning efter krigen, som blev opført den 2. september 1945. Og da man i marts 1946 endelig havde premiere på ”Den Glade Enke” var det med fuldt hus og udsolgt til samtlige 65 forestillinger.
Kilder og litteratur
- Aarhus Teaters Arkiv
- Emanuel Sejr: Aarhus Theater gennem 50 år (Aarhus, 1950)
- Aarhus Teater 1900 - 1975 (Aarhus, 1975)
- Jørgen Heiner, Elisabeth Aasted, Per Brink Abrahamsen (red.), Det gyldne hus – Aarhus Teater i 100 år, Aarhus 2000.