Schalburgtage på Aarhus Teater

Fra AarhusWiki
Regissørens dagbogsnotat onsdag d. 21. februar 1945. Foruden angivelser af prøvetidspunkter på ”Den glade Enke” er tilføjet de fem ord: ” – og saa bombede de Teatret!” (Aarhus Teaters Arkiv)


Bombningen af Aarhus Teater 1945

Aarhus Teater blev – som resten af Danmark – rystet ved tyskernes besættelse i april 1940. Og igennem de følgende år mærkede også teatret de vanskelige, utrygge og knappe tider. Men dråben der fik bægeret til at flyde over og Aarhus Teater til at aflyse en forestilling på grund af besættelse og krig, kom ikke før næsten til sidst. Som hævn for modstandsbevægelsens angreb på besættelsesmagten, begyndte tyskerne at lave de såkaldte Schalburgtager, dvs. terrorangreb mod civile mål. Aarhus blev også hårdt ramt, og om natten den 22. februar 1945 ramte en bombe forsiden af teatret ud mod Bispetorv og smadrede bl.a. forhallen, billetkontoret og foyeren (buegangen).

Det var dagen før generalprøven på ”Den Glade Enke” med Else-Marie og Hans Kurt som gæstespillere i hovedrollerne, men man måtte aflyse resten af sæsonen. Få aftener efter optrådte det sagnomspundne par i en matiné i Regina-Teatret, hvor pengene gik til personalet på Aarhus Teater. Tillige sikrede bestyrelsen med et beløb på 60.000 kr at alle kunne få fuld løn sæsonen ud. Ved hjælp af arkitekt C.F. Møller stod Hack Kampmanns teater genopbygget og smukt restaureret allerede ved den første sæsonåbning efter krigen, d. 2. september 1945. Og da man i marts 1946 endelig havde premiere på ”Den Glade Enke” var det med fuldt hus og udsolgt til samtlige 65 forestillinger.

Kilder og Litteratur

  • Aarhus Teaters Arkiv
  • Emanuel Sejr: Aarhus Theater gennem 50 år (Aarhus, 1950)
  • Aarhus Teater 1900 - 1975 (Aarhus, 1975)
  • Jørgen Heiner, Elisabeth Aasted, Per Brink Abrahamsen (red.), Det gyldne hus – Aarhus Teater i 100 år, Aarhus 2000.