Rømerhaven

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...


Rømerhaven er en del af Mindeparken i Aarhus ved Carl Nielsens Vej.

Da initiativet til Mindeparken blev taget af byrådet i 1924, var det kun en del af det nuværende areal, der var afsat til park. De øvrige 3,5 tdr. land der udgjorde det trekantede område mod Carl Nielsens Vej, skulle udstykkes og sælges til bebyggelse.

Tidligere direktør Christian Rømer tilbød at købe grunden og lægge den ind under Mindeparken. Aarhus Kommune afslog i første omgang, men i 1929 blev man enige om handelen for 30.000 kroner.

I 1930 påbegyndte stadsgartner Lejf Sandberg herefter anlæggelsen af blomsterpark i området, som fik navnet Rømerhaven.

Rømerhaven adskiller sig som blomsterhave fra de store plæner og vidde flader i den øvrige Mindepark ved at være en blomsterpark. De farvestrålende bede med sjældne blomsterarter omgiver et 220 m2 stort vandbassin. Med tiden er der kommet forskellige statuer og mindesmærker til, såsom en mindesten med bronzerelieffer over Christian og Severine Rømer (datter af Hans Broge) og Solhesten af Valdemar Foersom Hegndal samt Johannes C. Bjergs Danaide.

Litteratur

  • Bernhardt Jensen og Peder Jensen, Marselisborg Skovene - Historie og begivenheder gennem århundreder, Århus 1974. Bestil materiale
  • Poul Harris, Århus i friluftskunst og mindesmærker, Århus 1983. Bestil materiale
  • Poul Kofoed, Mindeparken, Århus 1993. Bestil materiale
  • Århus Kommune renoverer og bevarer – Kunsten, 1998. Bestil materiale
  • Århus parkerne – kort og beskrivelser, Århus 200?. Bestil materiale
  • Kurt Lundskov, Marselisborg Slot. Et kongeslot med historier. 2019