Peder Benjamin Theodor Pedersen (1851-1908)

Fra AarhusWiki
Benjamin Pedersen (1851-1908). Skuespiller og direktør ved Aarhus Teater.
Billedhugger Elias Øllsgaard under arbejdet med buste af teaterdirektør Benjamin Pedersen. Busten blev lavet til Aarhus Teater i 1910, to år efter Benjamin Pedersens død.

Peder Benjamin Theodor Pedersen (født den 4. april 1851, død den 6. april 1908) var en dansk skuespiller og den første teaterdirektør på Aarhus Teater.

Han var søn af en københavnsk mel- og grynhandler.

Gift i 1880 med skuespiller Alma Hulda Emilie Rosenstand .

Som 18-årig gik Benjamin Pedersen til scenen. Det første år af hans karriere foregik på Casino i København. I 1870 rejste han til Norge, hvor han frem til 1876 bl.a. turnerede med August Rasmussen. Tilbage i København startede han som skuespiller på Folketeatret, hvor den legendariske F.L. Høedt blev hans instruktør og læremester. Her blev han i 13 år og havde flere succesfulde roller.

I perioden 1889-1897 spillede han på Dagmarteatrets scene og fyldte med sin robuste karakter flere roller glimrende ud, uden dog at være decideret virtuos i sine fremstillinger. Han forlod Dagmarteatret pga. interne stridigheder i 1897 og kastede sig derefter over oplæsningsturnéer.

Da man fra Aarhus Teaters udvalg i 1898 henvendte sig til Dorph-Petersen på Folketeatret med henblik på teatrets ledelse, henviste denne til Benjamin Pedersen, der foruden skuespillet var velbevandret udi teaterdrift og -omkostninger. Fra da af begyndte hans samarbejde med d'herrer i Aarhus Teaters bestyrelse, og Benjamin Pedersen kunne den 5. marts 1900 underskrive den paragraftunge kontrakt som Aarhus Teaters første direktør.

I årene op til teatrets åbning arbejdede Benjamin Pedersen hærdigt på at trække hovedkræfter med fra København til provinsens nye store scene, men desværre uden held. Foruden manglende begejstring ved at skulle forlade sikre stillinger ved hovedstadens teatre var lønnen også et problem; han kunne ikke formå bestyrelsen til at stille det gagebeløb til rådighed, som et højt kvalificeret ensemble ville kræve.

Men Benjamin Pedersens høje kunstneriske ambitionsniveau på Aarhus Teaters vegne lod sig ikke slukke af dén grund. I tiden på Dagmarteatret var han blevet fortrolig både med opsætningen af de store klassikere med den nyere danske dramatiske litteratur, og det var det repertoire og den spændvidde, han ønskede for Aarhus Teater. Det lykkedes ham også at stable et hæderligt ensemble på benene med bl.a. Vilhelm Birch, Gerda Amalie Holst Christophersen, Anker Kreutz, Jonna Kreutz, Charles Schwanenflügel, Albert Price, Philip Bech og Andrea Lamberth.

De første mange år var der stor udskiftning blandt skuespillerne, og Benjamin Pedersen kæmpede utrætteligt for at holde repertoiret, kvaliteten og økonomien på ret køl. Aarhus Teaters relativt store succes gjorde det efterhånden nemmere at få om ikke andet så gæsteoptrædende stjerner på scenen. Gnidninger mellem direktøren og bestyrelsen var uundgåelige, begyndervanskeligheder og økonomisk smalhals taget i betragtning, men ingen havde noget at udsætte på den kunstneriske kvalitet, han havde været i stand til at opnå, og hans kontrakt fornyedes i 1905.

Det hårde arbejde og opslidende engagement satte sine spor, og i april 1908 måtte Benjamin Pedersen give op efter nogle måneders sygdom, 57 år gammel.

Kilder og litteratur

  • Albert Bayer, Aarhus Theater – Dets tilblivelse og dets arbejde, København 1925. Bestil materiale
  • Emanuel Sejr, Aarhus Theater gennem 50 år, Århus 1950. Bestil materiale
  • Bent Frandsen (red.), Aarhus Teater 1900-1975, Århus 1975. Bestil materiale
  • Jørgen Heiner, Elisabeth Aasted, Per Brink Abrahamsen (red.), Det gyldne hus – Aarhus Teater i 100 år, Århus 2000. Bestil materiale
  • Ib Gejl, "Kultur og fritid", i: Ib Gejl (red.), Århus Byens historie bd. 3: 1870-1945, Århus 1998 Bestil materiale
  • Robert Neiiendam: Folketeatrets hist. 1857-1908, 1919
  • Aarhus Teaters Arkiv