Niels Pedersen (1888-1956)

Fra AarhusWiki
Niels Pedersen og hans kommis Tage Poulsen i 1917. Foto: Ukendt fotograf, 1917, Den Gamle Bys billedsamling / Aarhusbilleder.dk.

Købmand og fabrikant Niels Pedersen var en opfindernatur og driftig person, der udviklede en metode til at rense grammofonplader og grundlagde Aarhus Salatfabrik A/S.

Niels Pedersen blev født 28. september 1888 i Hasle ved Aarhus. Han døde 30. juni 1956 i Aarhus, hvor han boede på Banegårdspladsen 20.

Han blev aldrig gift, men adopterede to sønner, Johann og Rudolph (staves også Johan og Rudolf flere steder).

Han boede oprindeligt i Brabrand, hvor han var Købmand 1914-1918. I Brabrand havde han en kommis/lærling ved navn Tage Poulsen. De fik i 1917/18 patent på rensning af grammofonplader – en special rensningsmetode til rensning af de voks- og lakplader – aviserne mente, at det var en revolutionerende metode, og de to startede Brabrand Grammofonpladerenseri. Projektet blev dog aldrig til noget, og Pedersen solgte sin forretning i Brabrand og flyttede til Aarhus.

I Aarhus købte Pedersen en viktualiehandel i Guldsmedgade 36, hvor han startede sin egen forretning i 1918, der i 1924 blev til Aarhus Salatfabrik A/S. En forretning, som voksede sig stor og gav ham tilnavnet 'Salat-Pedersen'. I 1933 købte Pedersen Nørre Allé 34, hvor han flyttede hen i en stor villa med Aarhus Salatfabrik A/S i bygninger bagved.

Omkring 1920 flyttede to "wienerbørn", Johann og Rudolph Jurik, ind hos Niels Pedersen. Niels blev glade for børnene, og på trods af han var ugift, fik han lov til at adoptere børnene. Johann og Rudolph søgte i 1935 om dansk indfødsret (statsborgerskab). De arbejdede begge i deres fars virksomhed, Aarhus Salatfabrik A/S, som de også senere overtog sammen efter Pedersens død i 1956. Rudolph døde i 1968, hvorefter Johann kørte virksomheden videre selv, indtil Johanns søn, Per Johan Jurik, overtog den i 1981. Johann døde i 1991.

Pedersen var en samler og kunstelsker. Det blev også et skelsættende møde for Jens Hansen, kendt som Hansen-Aarslev, da Pedersen for første gang trådte ind hos Hansen. Hansens malerier lå spredt rundt på gulvet med malingen nedad. Jens Hansen var meget fattig, og dette var hans måde at holde fodkulden ude. Pedersen besluttede sig for at hjælpe Hansen. Hansens fik solgt en masse malerier og til priser, han aldrig havde turde drømme om. I Pedersen fik Hansen sig en ven, der også gerne hjalp med de praktiske gøremål. Mange af Hansen-Aarslevs malerier kom til at hænge i Pedersens hjem på Nørre Allé 34. Niels Pedersen følte sig forpligtet af sine gode kår og rakte gerne en hjælpende hånd ud til de mindre heldige.

Litteratur og kilder: