Lodstårnet

Fra AarhusWiki
Lodstårnet
Lodstårnet sdfi skraafotos 2023 82 24 4 0011 00000389.jpg
Lodstårnet set fra luften. 2023.
Foto: Skråfotos, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

Indlæser kort...
Lodstårnet på Aarhus Ø.

Detaljeret information
Adresse
Matrikel nr. 2148a
Bygning
Type Erhvervsbygning - skibsrelateret Opført 1953 Arkitekt Johan Vondriak Richter
Bassin 5 med Pier 3, Pier 2 og med Kystvejen i baggrunden. Midt i billedet ses Lodstårnet fra 1953.
Foto: Knud Nielsen 1983-1995 Aarhus Stadsarkiv.

Lodstårnet er et otte-etager højt tårn beliggende på Aarhus Havn. Det kvadratiske betongrå tårn var i mange år et vartegn for Aarhus Havn og Pier 3, og fungerede trods udflytningen af havnerelaterede virksomheder stadig som synligt pejlemærke på Hallandsgade nær Molslinjen.

Da Molslinjen fraflyttede Pier 3 stod Lodstårnet efterladt uden funktion, indtil Aarhus Søfarts Museum i oktober 2022 indgik en aftale med Aarhus Kommune om at leje lodstårnet for en tre-årig periode.

Som følge af byudviklingen på Aarhus Ø er fremtiden for Lodstårnet endnu ikke endeligt fastlagt.

Tårnets historie

Det første Lodshus på fem-etager blev tegnet af Johan Richter fra C.F. Møllers Tegnestue og bygget i 1953 for at give lodserne mulighed for at holde øje med de ankomne skibe. Bygningen var forberedt til otte etager, hvilket tårnet også blev udbygget til to år efter.

Som det første lodshus i landet fik tårnet etableret radaranlæg i 1956. På 8. etage lå en vagtstue med skriveborde, telefon, VHF-radio, udkig og radar samt radiokommunikation med skibene, der meldte deres ankomst og aftalte, hvilken assistance, man ønskede.

Bygningen husede omkring 7 lodser og 10 bådmænd. I stuen boede en enkelt bådsmand. Her var der også cykelstald og værksted. Bådmændene boede på 1., 2. og 3. sal, mens lodserne boede på 4., 5. og 6. sal. På etagerne 1-5 boede der tre mand på hver sal, og på 6. sal var der et kammer til én mand samt opholdsstue og køkken.

Det var nødvendigt og praktisk, at hver mand havde sin egen køje og sit eget kammer, hvor han kunne hvile. Det førte til, at Lodshuset blev kaldt for "sovesiloen".

Bådmændende var matroser eller fiskere af uddannelse. Deres opgave var at sejle lodsbådene, når lodserne skulle hentes i land igen, når skibene havde forladt Aarhus Havn.

Foruden opgaven med at sejle lodsbådene, var de også "trossemænd", som tog imod trosserne, når skibene skulle fortøjres og igen lod trosserne gå, når skibene igen skulle til søs.

Det var lodsens opgave at kravle om bord ad lodslejderen, der minder om en frithængende rebstige og dirigere skibet under indsejling til havnen. Dette var et risikabelt job i hårdt vejr.

I 2020 benyttedes Lodstårnet af Molslinjen, og i perioder brugte Aarhus Kommune tårnet til at huse gæster fra udlandet.

Da Molslinjen fraflyttede Pier 3 den 1. oktober 2020 blev Lodstårnet forladt uden en egentlig funktion. Aarhus Kommune overtog det omkringliggende området på Pier 3 ved Lodstårnet. Aarhus Søfarts Museum, der længe havde haft kummerlige forhold til deres udstilling, drømte derfor om at flytte ind i bygningen. I oktober 2022, stod det klart at Aarhus Søfarts Museum kunne flytte ind i Lodstårnet på en tre-årig lejekontrakt. Aarhus Havn tilkendegav at de ønskede at betale huslejen for museet i hele lejeperioden.

Lodstårnet indgår som et bevaringsværdigt bygningsværk i Stadsarkitektens planer for De Bynære Havnearealer.

Litteratur og kilder