Kigge Hvid

Fra AarhusWiki

Kigge Hvid er en aarhusiansk billedkunstner.

Som ung aarhusiansk billedkunstner har Kigge Hvid været aktiv på mange fronter. I sommeren 1991 afsluttede hun under overskriften "Projekt Fliser" en byudsmykningsopgave af en type, som aldrig før var set i byen. Gamle, ganske almindelige fortovsfliser skulle erstattes med nye, som var bearbejdet med mejselhammer, fræser, vinkelsliber, malerpensler og de bare næver. Hertil kom selve udsmykningens virkemidler, som var ringe og skinner i messing, kobber, bronze og stål, kakler og stifter i keramik og glas samt farvede kemikalier og indfarvet cement.

Det, der kom ud af indsatsen, var godt og vel hundrede fliser med hver sit kunstneriske særpræg, som efter en nøje udtænkt plan blev placeret på udvalgte steder i fortovene i Aarhus indre by. Smykkestenene samler sig naturligt i grupper, og nogle af dem spiller op til hinanden, hvorfor der kommer en ekstra oplevelse ud af at få øje på dem i en bestemt rækkefølge. Men i almindelighed veksler mosaikfliser og skinnefliser, cementgrafikfliser og farvefliser i et flimrende mønster med fabelfliser, der ved brug af figurer og tekst fortæller deres særlige historie.

Aarhus Kommunes Kulturpulje, Kulturfonden og Aarhus Cementvarefabrik gav økonomisk og praktisk støtte til projektet, som fik en mindre aflægger i Sabro nordvest for Aarhus. Ligeledes blev Langenæskvarteret medinddraget, da der blev udsmykkede fliser til overs i forbindelse med omlægningen af Store Torv. Det er en del af projektets idé, at den interesserede må gå forgæves, hvis der ønskes præcise oplysninger om, hvor i byen Kigge Hvid har valgt at placere sine smykkesten.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Henning Spure Nielsen og overført fra Århus Leksikon