Keramisk vandkunst i Tivoli Friheden

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Borgmester Flemming Knudsen (1946-) til indvielse af værket keramisk vandkunst lavet af Vibeke Andersen og John Stephansen i Tivoli Friheden i april 1997. Fotograf Margit Elise Kjærgaard, 1997, Aarhus Stadsarkiv.

Keramisk vandkunst er kunstværk uden titel, der findes i Tivoli Friheden tæt på den harlekininspirerede hovedindgang. Værket består af fire bassiner med smukke, keramiske fliser. Bag det keramiske vandkunstværk står Vibeka Andersen og John Stephansen.

Kunstnerparret tog i midten af 1990’erne selv kontakt til Frihedens daværende direktør Anders Birch Iversen. De to havde i forvejen udført to store relieffer på henholdsvis Psykiatrisk Hospital i Risskov og JournalisthøjskolenOlof Palmes Allé. I Friheden var der netop blevet anlagt et par betonbassiner; det perfekte lærred for kunstnerparret. Der gik omtrent halvandet år fra det første møde med Anders Birch Iversen, til borgmester Flemming Knudsen kunne indvie værket ved sæsonstart i 1997.

Værket er skabt af 14 tons stentøjsler importeret fra England, der af kunstnerparret blev omdannet til 14.000 forskellige fliser. De enkelte fliser blev farvet, brændt og til sidst samlet i Friheden som et kæmpe puslespil. Mønsteret blev lavet med udgangspunkt i et mønster skabt af den engelske matematiker Roger Penrose i 1980’erne. Tre kakkelbeklædte vandinstallationer kom desuden til at pryde det største bassin. Stålspiralerne til installationerne blev lavet på Kedelfabrikken Bjørnkjær i Brabrand.

Litteratur og kilder

  • "14.000 brikker i gigantisk puslespil", Århus Stiftstidende, 27.04.1997.