Holme Kirke

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Holme Kirke. Fotograf: Ib Nicolajsen, 2021, Aarhus Stadsarkiv.

Holme Kirke er en kirke beliggende i Holme ved hjørnet af Bushøjvej og Holme Byvej. Oprindeligt lå der en middelalderlig romansk kirke, hvor Holme Kirke ligger i dag. Den gamle kirke blev nedbrudt i 1882 på grund af dårlig vedligeholdelse. Samme år blev den nuværende kirke rejst på den gamle kirkes plads på en banke midt i den tidligere landsby, der i løbet af 1960'erne blev omdannet til en hurtigt voksende forstad til Aarhus.

Den nye kirke blev opført ved kongelig bygningsinspektør for Jylland, Vilhelm Theodor Walther, der også står bag opførelsen af Gl. Aaby Kirke og Sct. Pauls Kirke. Kirken blev indviet 1. søndag i advent 1882.

Kirken bestod af kor og skib med tårn i vest og våbenhus i syd. Bygningen var holdt i nyromanske stilformer med rundbuede arkadeblændinger på korets tre sider samt i våbenhusgavlen, hvis rundbuede døråbning indeholdt et nyhugget, glat tympanonfelt. Over skibets østgavl var en lille tagrytter, der camouflerede skorstenen.

I 1968 indledte man en omfattende restaurering, og kirken blev stærkt ombygget og udvidet ved arkitekterne Aksel Skov, der også stod bag Risskov Kirke i 1934, og Aage Kristensen. Koret blev revet ned, og skibet blev forlænget. I dag fremstår Holme Kirke som et stort langhus. Efter ombygningen blev kirken taget i brug igen den 21. december 1969.

I dag fremstår kirken med mure af små røde teglsten over en høj sokkel af genanvendte kvadre fra den romanske kirke. Nederst er der et granitskifte med skråkant, herover tre skifter glaserede teglsten samt tre skifter rustikkvadre med afbankede hjørner. Tårnet afsluttes med en ottesidet overdel med rundbuede glamhuller og ottedelt pyramidespir. Mosaikruden er udført i 1982 af Valdemar Foersom Hegndal, der også har tegnet to af kirkens messehagler. Bænkestolene er fra 1969. Stolegavlene langs væggene er fra 1688, på nær to, der er fra 1882. I kirkens loft hænger en fregat fra omkring år 1750 med en løve som gallionsfigur. Orglet med 15 stemmer er bygget i 1968 af firmaet Marcussen og Søn. Krucifikset er fra ca. 1675 og er lavet af egetræ. Fra ca. samme år er kirkens to store lysestager i blik-messing. Den gamle altertavle, der nu hænger på kirkens sydside, er fra 1637.

Epitafiet på kirkens nordside er lavet af eg og bærer årstallet 1682. Der findes også et par romanske gravsten i kirken. Altersølvet er fra 1727. Alterkalken bærer på en af fodpladens tunger et graveret alliancevåben for Frederik greve Danneskiold-Samsøe til Marselisborg og Dorothea komtesse Wedell. Våbenhuset er fra 1700-tallet.

I våbenhuset findes et anseligt barokepitafium med portrætmaleri over sognepræst Johannes Thorsager, død 1665, og hustru, død 1687.

Holme kirke er omgivet af en stor og smuk kirkegård.

Se også

Holme Kirke på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Holme Kirke

Litteratur og kilder