Holme Bjerge

Fra AarhusWiki

Holme Bjerge er et fredet naturområde i Aarhus Kommune. Området er beliggende syd for Holme, øst for Tranbjerg og sydvest for Skåde.

Holme Bjerge danner et mægtigt bakkedrag, hvorfra der er udsigt både nordpå over Aarhus og sydpå over Giber Ådal med skovene omkring Moesgård og Aarhusbugten i baggrunden. Områdets højeste punkter er Jelshøj (123 m), Myreknold (118 m) og Tulshøj (112 m). Jelshøj, som er det højeste punkt på Aarhusegnen, og Tulshøj er begge kronet med en gravhøj fra bronzealderen. Nytårsnat er der tradition for at samles på Jelshøj for at nyde festfyrværkeriet ud over landets næststørste by.

Det fredede areal dækker 124 ha og er landbrugsland. Formålet med fredningen er dels at bevare udsigterne fra terrænets højdepunkter, og dels at værne om bakkernes konturer set fra det omgivende land.

Fredningen og dens pleje

Fredningen af Holme Bjerge blev rejst af Holme-Tranbjerg Kommune tilbage i 1963. Efter fire års sagsbehandling blev 124 ha fredet i Overfredningsnævnet i 1967. Formålet er, at arealet skal bevares i sin nuværende tilstand. Ved driften skal der vises hensyn til bevaring af både landskabelige og naturvidenskabelige værdier. Terrænet må ikke ændres. Levende hegn og trægrupper må ikke fjernes. Forud for opførelse af nye anlæg, skal der indhentes tillades hos Fredningsnævnet. Endelig er området offentligt tilgængeligt med P-pladser og tilhørende stisystemer.

Holme Bjerge på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Holme Sogn

Litteratur og kilder