Guldsmedgade 27
Guldsmedgade 27 ligger i Aarhus midtby. På grunden ligger huset, som ses ud til gaden, og et baghus. De to huse kaldes henholdsvis A og B i adressen.
Baghuset er fra 1880 og havde engang et forhus, der var lige så gammelt. Historien om, hvad der har ligget på Guldsmedgade 27, kan opdeles i før og efter 1945. Det hus, der plejede at være forhus på Guldsmedgade 27, blev totalt ødelagt af schalburgtageangrebet, og det var først i 1955, at man begyndte på opførelsen af en ny bygning.
Guldsmedgade 27 før schalburgtageangrebet
For- og baghuset på Guldsmedgade 27 blev opført i 1880. Husene har rummet mange forskellige forretninger. Fra 1895-1900 holdt Daniel Nielsen til i bygningen. Daniel Nielsen var sadelmager og tapetserer med speciale i at polstre møbler.
I 1902 købte Julius Albert Jørgensen bygningen med støtte fra Nordisk Kaffekompagni, Guldsmedgade 27. I huset åbnede han Albert Julius Jørgensens kiksekagefabrik. Sortimentet i forretningen blev med tiden udvidede til te, chokolade og kaffe. I 1914 startede Jørgensen industriel kageproduktion og anskaffede sig en kiksekagemaskine og en kulfyret kikseovn til det. Jørgensen solgte butikken i 1917 og holdt sig helt til at fremstille kager og sukkervare. I 1919 solgte Jørgensen ejendommen til skotøjsfabrikant Clausen fra Randers.
I 1919 flyttede Købmand E. O. Stotch ind i huset.
Birthinada Dynesen overtog i 1926 en forretning i huset. Her rykkede hun ind med sin hattebutik "Søstrene Dynesens Eftfl."
Rolands Skiltefabrik holdt i 1941 til i bygningen.
Natten til den 22. februar 1945 blev store dele af Guldsmedgade ødelagt i forbindelse med et schalburgtageangreb. Angrebet var koblet samme med en række bombeangreb i Nørregade, Ryesgade, Frederiksgade og Aarhus Teater. Formålet med angrebet var gennem en terroraktion at skabe frygt i befolkningen. Angrebet blev udført af Petergruppen, som blev anført af Henning Brøndum og Kai Henning Bothilsen Nielsen.
Forhuset på Guldsmedgade 27, hvor varehuset Rask Handel holdt til, blev så skadet af bomberne, at det efterfølgende måtte rives ned. Grunden stod tom i mange år derefter. Baghuset var der dog ikke sket noget med, og det er derfor fra 1880.
Guldsmedgade 27 efter schalburgtageangrebet
Fra 1945-1955 stod kun baghuset tilbage på grunden i Guldsmedgade 27. Forhuset var fjernet efter bombeangrebet. I 1955 begyndte opførelsen af en ny bygning på grunden. Byggeriet blev udført i jernbeton af blandt andet tømrermester Poul Christensen og gas- og varmemester B. V. Jensen.
Da den nye bygning stod færdig, flyttede Anton Nielsen med sin forretning ind i butikslokalerne. Anton Nielsen solgte motorcykler, knallerter og cykler. Han var igennem mange år en af de førende inden for dette område i Aarhus.
En anden butik i den nye bygning rummede Aarhus' første selvbetjeningsvaskeri.
Se også
Guldsmedgade 27 på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|