Geza Toldi

Fra AarhusWiki

Géza Toldi (f. Géza Tunikold, 1909 - 1985) var en ungarsk fodboldspiller og træner. Han var træner af to omgange i AGF og vandt tre danske mesterskaber (1955, 1956 og 1960) og to pokaltitler med klubben (1955 og 1961).

Spillerkarriere

Toldi er født under navnet Géza Tunikold, men som ung talentfuld fodboldspiller blev det nye navn, Toldi, foreslået af formanden i fodboldklubben Ferencvaros. På den tid var det ungarske samfund præget af en sproglig national bølge. Tunikold havde tysk klang og måtte derfor udskiftes.

I 1930’erne blomstrede Toldi som spiller i ungarsk fodbold. På klubplan blev han ungarsk mester fire gange med klubben Ferencvaros. Han blev desuden topscorer i den ungarske liga i 1933/1934. Han opnåede 46 landskampe for Ungarn, hvor det blev til 25 mål. Han var en del af det ungarske hold, som vandt sølv ved VM i 1938. Han deltog desuden ved VM i 1934.

Træner i Finland og i OB

Efter at have været løjtnant i den ungarske hær under 2. verdenskrig, rejste Toldi efter krigen til Finland, hvor han havde fået et tilbud om at blive træner. Han høstede stor anerkendelse for sit arbejde, og da hans opholdstilladelse i Finland var ved at udløbe, blev han kontaktet af den danske fodboldboldklub OB, og fik således sit første trænerjob i Danmark.

Han overtog OB-holdet midtvejs i sæsonen 1950/1951, men på blot ni kampe førte han klubben fra en sidsteplads til sølvmedaljer. Et sensationelt resultat, og det endda med en klub, der umiddelbart forinden havde mistet sine to bedste spillere, der var blevet professionelle i Italien. Det blev også til bronzemedaljer i sæsonen 1952/1953. De gode resultater betød, at der hurtigt kom bud fra flere andre klubber.

Toldi fører AGF til mesterskabet

Før sæsonen 1954/1955 blev Toldi hentet til AGF. Han blev klubbens første fuldtidsprofessionelle træner, og det gav straks gode resultater og blev startskuddet til den bedste periode i klubbens historie. Bag sig havde Toldi en gylden generation af AGF-spillere med blandt andet Aage Rou Jensen, Henry From, John Amdisen og Jørgen Olesen på holdet.

I Toldis første sæson vandt klubben sit første danmarksmesterskab nogensinde og vandt desuden den nystartede pokalturnering. Året efter gentog Toldi successen, da han førte klubben til endnu et mesterskab. Det blev til et tredje mesterskab på stribe, men da havde Toldi allerede forladt klubben.

I 1956 forlod Toldi klubben efter uoverensstemmelser med klubformanden. Han var i den efterfølgende periode træner i Egypten, Sverige og Belgien.

På trods af den hårde afsked i 1956 vendte Toldi tilbage til AGF i 1960. Han var blevet kontaktet af flere danske klubber, men en aarhusiansk journalist fik mæglet mellem Toldi og AGF, og det blev besluttet at give Toldi en chance til.

Satsningen blev en succes, da han gentog triumfen fra sin debut sæson i klubben og genvandt ’the Double’. Flere af de gamle spillere var dog ved at være oppe i alderen, hvorfor det i de efterfølgende år blev vanskeligere at følge op på det gode resultat. Alligevel blev det til bronze i 1962 og sølv i 1964, hvorefter Toldi endegyldigt forlod klubben.

Han fortsatte med at være fodboldtræner i byen i nogle år, da han først tog et par sæsoner som træner i Viby IF, og siden også i Skovbakken. I slutningen af trænerkarrieren kom han til den lille jyske serie-klub Brædstrup IF. Et opsigtsvækkende valg, der var kommet i stand, da en af klubbens spillere, Peter Mørk Thomsen, tilfældigvis var nabo til Toldi i Viby. Han nåede at føre klubben fra serie 3 til serie 1, inden han sluttede trænerkarrieren i 1975.

Han opnåede dansk statsborgerskab, og boede i Viby til sin død i 1985.

Toldis fodboldrevolution

Toldi krediteres som en stor fornyer af dansk fodbold. Han introducerede fra starten en mere fysisk krævende og teknisk betonet træningsform, der stod i modsætning til den almindelige træning, der normalt bare bestod af kamp til to mål. Da han skiftede til AGF fra OB, blev han stillet spørgsmålet, om der blev trænet rigtigt i de danske klubber. Toldi svarede, at de fleste klubber nok ville være bedre tjent med at ansætte en dommer end en træner, hvis de ville fortsætte med de primitive træningsmetoder.

Taktisk var han inspireret af den ungarske fodbold, som i 1950’erne var en af verdens førende fodboldnationer. Han indførte flere taktiske fornyelser i den danske fodboldrække, der dominerede i flere år fremefter.

Kilder og litteratur