Aage Rou Jensen

Fra AarhusWiki
Aage Rou Jensen (til venstre) i 1938 sammen med AIA-spillerne Poul Henning Jensen og Ernst Pedersen

Aage Rou Jensen (født 24. september 1924 i Aarhus – død 8. juni 2009 i Risskov) var en dansk fodboldspiller. Han spillede hele sin karriere i AGF og var med til at vinde fire danske mesterskaber og tre pokaltitler med klubben. Han huskes som en af de største spillere i klubbens historie.

Rou Jensens lange karriere på byens hold startede allerede som 8-årig på drengeholdet. Debuten på divisionsholdet kom som 17-årig, og han spillede fast på holdet til han blev 38 år. I alt blev det til 410 divisionskampe og 89 mål for klubben, og hertil en stor mængde kampe i andre turneringer, så det samlede antal kampe for klubben var over 600. Han spillede venstre innerwing og var i en lang årrække anfører i klubben.

Rou Jensen var en del af AGF's guldalder, hvor det blev til fire danske mesterskaber (1955, 1956, 1957 og 1960) og tre pokaltitler (1955, 1957 og 1960). Holdet blev ledet af den tidligere ungarske landsholdsspiller Géza Toldi og talte blandt andre legendariske spillere som Henry From og John Amdisen. Holdet havde også gode resultater i Europa Cup’en, hvor de i 1961 nåede en kvartfinale mod Benfica, der senere vandt turneringen.

Da AGF i 1955 blev de første vindere af den nystartede pokalturnering med en 4-0-sejr over Aalborg Chang, blev Rou Jensen efter kampen kåret som Årets Pokalfighter – og blev således den første vinder af titlen.

Som spiller var han kendt for at være yderst fair. Det siges, at han aldrig modtog én eneste henstilling i sin lange karriere. Også med sin udholdenhed gjorde Rou Jensen sig bemærket, da han i elleve sæsoner i træk var med i samtlige kampe.

Ligeledes han også var kendt for at træne ekstra på egne hånd, hvilket faldt helt naturligt, da han i flere år havde bolig lige op ad træningsanlægget. Faren Ras Rou var i 1940’erne blevet bestyrer for klubhuset og boldbanerne på det nybyggede træningsanlæg Fredensvang, og familien boede derfor i den dertilhørende inspektørbolig.

Rou Jensen spillede desuden 30 A-landskampe, hvor han scorede 11 mål. Grunden til den beskedne landsholdskarriere var, at han spillede samme position som stjernespilleren, Knud Lundberg, og han blev derfor først sent i karrieren fast mand.

Rou Jensen var amatørspiller og tjente ved siden af fodbolden på Bryggeriet Ceres, hvor han var ansat som direktionssekretær. I løbet af årene fik han flere tilbud fra udlandet om at blive professionel, men han takkede nej, da han vægtede samarbejdet i AGF højere og heller ikke ville stoppe sin civile karriere på Ceres.

Ved siden af fodbolden spillede Rou Jensen også håndbold på AGF’s divisionshold. Han opnåede endda tre landskampe som håndboldspiller, inden han måtte stoppe, da det ikke harmonerede med tilværelsen som fodboldspiller.

Aage Rou Jensen døde i 2009. Han blev valgt ind i fodboldens Hall of Fame i 2016.

Kilder og litteratur