Gerhard Julius Frederik Døcker (1832-1905)

Fra AarhusWiki
Julius Døcker, ca. 1863.
Døcker's helsides avisannonce om sin butik, Aarhus Stiftstidende juni 1857.

Gerhard Julius Frederik Døcker - eller bare Julius Døcker - var en aarhusiansk isenkrammer, operasanger og stifter af et højskolehjem.

Født 12. januar 1832 i Aarhus, død 2. januar 1905 i København.

Gift med Actonia Caroline, f. Boesen (1834-1907), datter af Stiftsprovst Carl Vilhelm Boesen. Sammen fik de børnene Carl, Svend og Emilie Døcker.

Døcker åbnede i 1857 en isenkræmmerforretning i Vestergade. Det startede godt for den unge forretningsmand, men pga. den daværende økonomiske krise gik han allerede i 1859 fallit.

Mens han havde drevet forretning, havde Julius Døcker været meget aktiv i Aarhus Musikforening, og da han efter kuldsejlingen af forretningen tog til København og oplevede Mozarts Don Juan på Det kgl. Teater, stod hans ambition udelukkende til kunsten.

Han kom herefter i lærer hos musikeren og komponisten Carl Helsted, og i 1863 kunne han debutere på Det kgl. Teater i titelrollen i operaen Vilhelm Tell. Det blev startskuddet på en karriere ved scenen, der skulle vare frem til 1879. Det var ikke kun sin stemmes baryton Julius Døcker virkede med; også i både skuespillet og balletten blev han anvendt og nåede at spille og synge sig igennem 76 partier og roller i sine 16 år ved teatret.

I 1880 stiftede Døcker et højskolehjem for studerende, som han drev frem til sin død. Sideløbende fortsatte han med at undervise i oplæsning og deklamation, to kunstformer som han vedblev at turnere med til sine gamle dage.

Litteratur og kilder

  • Interview i Vort Land og Aarhus Stiftstidende 13.januar 1902.
  • Thomas Overskou: Den Danske Skueplads (1864) (Om Døckers debut).