Genforeningsstenen i Mindeparken

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Den nyopsatte genforeningssten i Mindeparken.
Foto: Peter Marker, 15-06-2020.

Genforeningsstenen i Mindeparken er et erindringsmonument for den danske genforening med Sønderjylland i 1920. Mindestenen er i Mindeparken placeret for enden af "aksen" ved Marselisborgmonumentet, der blev bygget for at mindes de danske krigsofre i 1. Verdenskrig.

Mindestenen er rejst af Aarhus Kommune, og blev indviet den 11. juni 2020 i en flot kulisse med strålende solskin. Der var ved arrangementet flere taler ved bl.a. Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard, Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek samt formand for Grænseforeningen i Aarhus Jesper Andersen.

Den store sten er udformet som en typisk repræsentation af en genforeningssten, som der findes 13 af i Aarhus Kommune og i alt ca. 650 af i Danmark. På stenen ses Sønderjyllands våbenskjold efter 1920 samt påskriften:

"SØNDERJYLLANDS GENFORENING MED DANMARK 1920 - 2020"

I 2020 markeredes 100-året for genforeningen med forskellige begivenheder og tiltag overalt i landet, og offentliggørelsen af denne mindesten i Aarhus var en af flere fejringer som skulle have fundet sted. Covid-19 udbruddet i Danmark i begyndelsen af 2020 satte dog en stopper for flere aktiviteter og arrangementer, men fejringen af Sønderjyllands genforening kunne trods betingelserne finde sted med indvielsen af mindestenen.

Litteratur og kilder

  • Pressemeddelelse fra Aarhus Kommune "Ny mindesten i Aarhus markerer 100-året for genforeningen.