Elev Kirke
Elev Kirke er en lille kirke beliggende i Elev Sogn nord for Lystrup. Kirkens kor og skib kan dateres til 1100-tallet, hvor de udvendige mure opførtes i granitkvadre over en skråkantsokkel, mens de indvendige byggedes af marksten. Våbenhuset af munkesten er blevet tilføjet i senmiddelalderen. Kirken har ikke noget tårn.
Kirkerummet og inventaret
Over døren i våbenhusets sydportal sidder et gavlfelt, der viser den korsfæstede og sejrende Jesus fremstillet som stærk vikingehøvding. Under hans udstrakte arme ses to personer på hver side, den ene er apostlen Peter med nøglen.
Selve kirkerummet er på 54 kvadratmeter og der er plads til 70 personer på bænkene. Kirkegulvet i korets og skibets midtergang består af gule teglfliser, mens der bag alterskranken og under stolestaderne ligger trægulv. Loftet er et bjælkeloft. Døbefonten er romansk, mens dåbsfadet er fra 1700-tallet, og bortset fra orglet er resten af kirkens inventar fra det 16. og 17. århundrede.
Kirkens ejere
Kirken var i kongens eje, indtil han i 1542 afstod patronatsretten til både Elev og Hjortshøj Kirke til indehaveren af Vor Frue Præbende ved Aarhus Domkirke. Inden 1600 kom kirken dog igen i kongens eje. Her forblev den indtil 1710, hvor den på auktion købtes af Oluf Krabbe, der ejede Skårupgård i Todbjerg Sogn. Kaldsretten tilfaldt dog stadig kongen. Kirken fulgte ejerne af Skårupgård frem til 1847, hvor den blev overtaget af familien Nyholm, som ejede kirken indtil den overgik til selveje i 1925.
Elev Kirke reddet fra nedlæggelse
I slutningen af 1960'erne trængte Elev Kirke grundigt til at blive restaureret, men der var ikke midler nok til at udføre arbejdet. Lykken så dog ud til at vende, da medlem af Elev Kirkes sogneråd Aase Holm Nielsen, der var den første kvinde i sognerådet, mødte kirkeminister Bodil Kock på et møde omkring 1967. Bodil Kock havde her holdt et foredrag om landbykirker, hvor hun udtrykte utilfredshed med den ringe vedligeholdelse af disse. Ved et tilfælde kom Nielsen og Kock til at sidde tæt på hinanden ved kaffebordet efter mødet, og da Nielsen fortalte om Elev Kirkes tilstand og begrænsede økonomi, svarede Kock, at hun ville hjælpe med at finde en udvej på problemet.
Bodil Kock blev dog snart herefter erstattet af Orla Møller som kirkeminister, der mente, at kirken burde nedlægges, frem for at der skulle bruges midler på den. Aase Holm Nielsen skrev derfor til ham, om han på sin vej fra sit hjem i Aalborg til Christiansborg ville køre forbi Elev Kirke, så han selv kunne se den. Det indvilgede han i og mødtes med præsten og menighedsrådet for at få en gennemgang af den. Dette ændrede Møllers holdning til kirkens fremtid og i stedet for at nedlægge den, bevilgede han efterfølgende 27.000 kr. til den tiltrængte restaurering.
Se også
Elev Kirke på AarhusArkivet
Søg billeder og kilder på AarhusArkivet
|
Litteratur og kilder
- Lystrup og Elev Kirkers hjemmeside, https://www.lystrupkirke.dk
- Nationalmuseet, Danmarks Kirker, Elev Kirke, http://danmarkskirker.natmus.dk/aarhus/elev-kirke/
- Lokalhistorisk kalender fra Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling, 2008, http://lystrup-elsted-elev-lokalhistorie.dk/wp-content/uploads/2017/12/Kalender-2008.pdf